Antena 3 CNN Externe "Cum să nu plângi?" Sute de persoane au ieşit în stradă în SUA şi Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo #jesuischarlie

"Cum să nu plângi?" Sute de persoane au ieşit în stradă în SUA şi Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo #jesuischarlie

"Cum să nu plângi?" Sute de persoane au ieşit în stradă în SUA şi Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo  #jesuischarlie
de O.P.    |    08 Ian 2015   •   07:58

Înfruntând frigul, mai multe sute de persoane s-au reunit miercuri la New York, Washington şi în Canada pentru a denunţa atentatul împotriva Charlie Hebdo şi pentru a apăra libertatea presei, relatează AFP.

La Washington, printre cei 300 de manifestanţi s-a aflat şi Christine Lagarde, directorarea FMI, venită pentru a-şi arăta soladiratea cu compatrioţii ei şi compasiunea pentru victime.

"Încă suntem cu toţii în stare de şoc", a mărturisit ea, vorbind despre aceşti "caricaturişti care au însoţit viaţa noastră zilnică ani la rând. Eu am fost caricaturizată de Cabu şi am râs la momentul respectiv".

Acest atentat este "în acelaşi timp simbolul atacului comis în centrul Parisului şi pune sub semnul îndoielii libertatea de exprimare", a adăugat ea.

Manifestaţia din faţa Newseum, muzeu consacrat presei în capitala americană, a fost organizată de un francez expatriat, Olivier Roumy, care a trecut prin experienţa atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite şi a afirmat că "astăzi am trăit un 11 septembrie francez".

Înainte ca numele victimelor să fie citite, Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului relaţiilor americano-islamice, a afirmat că evreii, creştinii sau musulmanii, sunt "toţi uniţi împotriva tiraniei".

La New York, în pofida temperaturilor resimţite ca fiind de minus 20 de grade Celsius, mai multe sute de persoane, majoritatea francezi, au cântat Marseillaise şi au scandat "Charlie, Charlie" în Union Square.

Ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, şi consulul Franţei la New York Bertrand Lortholary erau prezenţi.

"Cum să nu plângi", a declarat cu ochii în lacrimi Pacale Padiou, o franţuzoaică venită împreună cu fiul ei de 16 ani şi cu soţul său. "Nu mai avem dreptul să ne exprimăm? O să fim ucişi pentru aceasta?".

×
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close