
Curtea Supremă a Statelor Unite a blocat, vineri, încercarea președintelui Donald Trump de a continua deportările imigranţilor ilegali. Decizia, care i-a oferit o scurtă amânare unui grup de venezueleni ce se temeau de o expulzare iminentă, a stabilit un precedent important cu privire la limitele autorității prezidențiale în timpul războiului, scrie CNN. Republicanul a reacţionat, spunând că "cea mai înaltă instanţă a ţării nu mă lasă să fac ceea ce am fost ales să fac", potrivit Agerpres.
Această hotărâre reprezintă o pierdere semnificativă pentru Trump, care intenționa să folosească legea pentru a accelera deportările, ocolind astfel revizuirea judiciară care, în mod normal, precede expulzarea unei persoane din țară. Totuși, decizia este temporară, iar lupta juridică privind validitatea invocării acestei legi de către președinte va continua în mai multe instanțe federale din SUA.
Judecătorii Curții Supreme au retrimis cazul la Curtea de Apel a Circuitului 5 din SUA, cu sediul la New Orleans, pentru a decide asupra aspectelor de fond, inclusiv legalitatea acțiunii președintelui și durata în care migranții vizați ar putea fi reținuți în temeiul acestei legi.
Doi dintre judecătorii conservatori, Clarence Thomas și Samuel Alito, au exprimat public dezacordul față de hotărârea Curții.
Avizul nesemnat al Curții Supreme a subliniat modul în care guvernul a gestionat deportările, dar și cum a tratat cazul judecătorul districtual James Hendrix într-o fază anterioară. Instanța a făcut referire la cazul precedent al unui bărbat din Maryland, Kilmar Abrego Garcia, care fusese deportat din greșeală în El Salvador. Administrația Trump a recunoscut că "nu este capabilă să asigure returnarea unei persoane deportate din greșeală într-o închisoare din El Salvador", ceea ce, potrivit Curții, evidențiază "interesele deținuților care sunt în joc".
Astfel, Curtea a afirmat că este esențial ca toate aspectele legale să fie lămurite înainte de a se lua decizii irevocabile privind deportarea. De asemenea, Curtea a criticat notificările de deportare trimise cu doar 24 de ore înainte de îndepărtare, considerând că din acestea "lipsesc de informațiile necesare pentru a permite contestarea corectă a expulzării".
Prin urmare, instanța a concluzionat că modul în care administrația Trump a gestionat aceste deportări "nu a fost valid". Decizia prelungește înghețarea temporară impusă de judecători asupra expulzărilor în Districtul Nordic al Texasului în temeiul Legii privind imigranţii ilegali, inițiată pe 19 aprilie.
"Hotărârea de astăzi prelungește efectiv înghețarea temporară impusă de judecători expulzărilor din Districtul Nordic al Texasului în temeiul Legii privind Imigranţii Ilegali pe 19 aprilie. Cum instanțele inferioare au blocat aplicarea legii în toate celelalte districte în care președintele a încercat să o invoce, rezultatul este că toate expulzările în baza legii sunt, practic, suspendate până la o decizie finală a unei curți de apel sau chiar a Curții Supreme", a declarat Steve Vladeck, analist CNN și profesor de drept la Universitatea Georgetown.
Curtea Supremă a criticat și acțiunile judecătorului James Hendrix, numit de Trump în primul său mandat. Hendrix a refuzat să blocheze deportările și a susținut că Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) încearcă să grăbească instanța să ia măsuri. Curtea a notat că "inacțiunea Tribunalului Districtual – nu timp de 42 de minute, ci timp de 14 ore și 28 de minute – a avut efectul practic de a refuza o ordonanță de protecție deținuților aflați în pericol iminent de vătămare gravă și ireparabilă".
Într-o opinie separată, judecătorul Alito, sprijinit de Thomas, a criticat intervenția Curții în acest moment al procesului și a susținut că instanța a depășit limitele jurisdicției sale.
"Curtea a preluat un caz dintr-o instanță districtuală și a decis asupra unor chestiuni importante. În opinia mea, aceasta seamănă prea mult cu o extindere a jurisdicției noastre inițiale", a scris el.
Judecătorul Brett Kavanaugh, deși a fost de acord cu decizia, a susținut că ar fi trebuit ca instanța să preia complet cazul în acest moment.
"Circumstanțele impun o soluție promptă și definitivă, care probabil poate fi oferită doar de această Curte", a spus Kavanaugh.
Comentariile lui Kavanaugh vin la o zi după ce Curtea a analizat dacă să intervină în altă politică de imigrare controversată a lui Trump, încercarea de a pune capăt cetățeniei prin dreptul nașterii, aflată de asemenea într-o procedură de urgență.
Contextul deciziei îl reprezintă dificultățile întâmpinate de instanțele inferioare din întreaga țară în aplicarea Legii privind Imigranţii Ilegali. O decizie anterioară a Curții Supreme a impus ca dosarele să fie depuse în instanțe districtuale separate, nu la nivel național. Instanțele federale din Texas, Nevada, Colorado și alte state au emis ordine care împiedică administrația să se bazeze pe lege, cel puțin temporar, în timp ce procesele migranților sunt analizate.
Mai multe instanțe au emis și interdicții permanente asupra aplicării legii, iar un judecător din sudul Texasului, numit tot de Trump, a decis pe 2 mai că președintele a invocat ilegal Legea.
În martie, Trump a invocat această lege pentru a deporta presupuşi membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua. Administrația s-a grăbit să deporteze sute de venezueleni în El Salvador, anticipând conflictele legale iminente.
După ce instanțele au suspendat temporar deportările, administrația Trump a apelat la Curtea Supremă la sfârșitul lunii martie, invocând "operațiuni sensibile legate de securitatea națională" și cerând reluarea expulzărilor. Pe 7 aprilie, într-un ordin nesemnat, Curtea Supremă a permis temporar utilizarea legii, blocând un demers legal al grupurilor pentru drepturile civile care încercau oprirea aplicării acesteia.
Totuși, Curtea a recunoscut că migranții vizați aveau dreptul la notificare și posibilitatea de a contesta legal deportarea prin petiții de habeas corpus – o victorie parțială pentru migranți.
ACLU a intentat mai multe acțiuni în justiție pentru a proteja atât migranții vizați, cât și venezuelenii în situații similare. Instanțe federale din New York și Texas au emis ordine care împiedică deportările în baza legii, în timp ce se examinează aceste cazuri.
În aprilie, organizațiile pentru drepturile imigranților au declarat că venezueleni deținuți în nordul Texasului au primit notificări de deportare în baza legii, uneori cu un preaviz mai mic de 24 de ore. ACLU a argumentat că aceste notificări nu respectă cerințele Curții privind un termen rezonabil pentru contestarea legală a expulzării.
Doi dintre acești imigranți au depus petiții habeas la tribunalul federal din Abilene, Texas, cerând blocarea deportării lor și a altor persoane aflate în situații similare. Judecătorul Hendrix a respins cererea, susținând că guvernul a declarat că nu intenționează să-i deporteze imediat, deci nu există un risc iminent.
Trump a criticat decizia Curţii Supreme: Nu mă lasă să fac ceea ce am fost ales să fac
Preşedintele american Donald Trump a criticat vineri decizia Curţii Supreme, scrie Agerpres.
"Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din ţara noastră", a acuzat Donald Trump într-un mesaj scris cu majuscule pe reţeaua sa Truth Social.
Ulterior, republicanul a spus, în altă postare, că decizia Curţii Supreme îl împiedică să facă "ceea ce a fost ales" să facă.
"Curtea Supremă tocmai a decis că cei mai periculoși infractori, traficanți de droguri, membri ai bandelor și chiar persoane nebune mintal, care au intrat ilegal în țara noastră, nu pot fi expulzați fără a trece printr-un proces juridic lung, complicat și costisitor, care ar putea dura ani de zile pentru fiecare individ. În acest timp, acești oameni vor avea ocazia să comită numeroase infracțiuni înainte chiar de a ajunge în fața unui tribunal. Decizia va permite intrarea unui număr și mai mare de criminali în Statele Unite, punând în pericol siguranța publică a cetățenilor americani. De asemenea, va încuraja alți infractori să treacă ilegal granița, provocând haos și dezordine peste tot unde ajung. Curtea Supremă a Statelor Unite îmi interzice să fac ceea ce am fost ales să fac. Somnorosul Joe Biden a permis intrarea în țară a milioane de străini infractori fără niciun "proces", pentru a-i expulza trebuie acum să urmăm o procedură lungă și complicată. Cu toate acestea, le mulțumesc judecătorilor Alito și Thomas pentru că au încercat să apere siguranța Americii. Este o zi tristă și periculoasă pentru țara noastră", a scris Trump în altă postare.
Republicanul a făcut din combaterea imigraţiei ilegale o prioritate absolută, evocând o "invazie" a Statelor Unite de către "criminali din străinătate" şi comunicând pe larg despre expulzările imigranţilor. Dar agenda sa de expulzări în masă a fost zădărnicită sau încetinită de multiple hotărâri ale justiţiei.
În total, aproximativ 300 de imigranţi au fost deportaţi în El Salvador, unde au fost încarceraţi într-o închisoare de maximă securitate cunoscută pentru condiţiile dure de detenţie.
În decizia sa de vineri, cu şapte voturi pentru, patru judecători conservatori, printre care preşedintele Curţii Supreme, John Roberts, şi trei progresişti, contra două ale judecătorilor cei mai conservatori, Curtea a prelungit până la un nou ordin interdicţia pronunţaţă pe 19 aprilie.
Într-o decizie unanimă din 7 aprilie, cei nouă judecători au decis că persoanele ameninţate cu expulzarea în temeiul acestei legi trebuie să o poată contesta în instanţă, contrar afirmaţiilor administraţiei Trump, şi ar trebui să fie notificate într-un "termen rezonabil".
Cu toate acestea, Curtea a asigurat vineri că este pe deplin conştientă de "interesele de securitate naţională" invocate de guvern şi, prin urmare, a recomandat ca instanţele inferioare să se pronunţe "rapid". Administraţia Trump a ameninţat pe 9 mai că va "suspenda" drepturile la apel ale imigranţilor vizaţi de planul său de deportare în masă dacă judecătorii vor continua să o obstrucţioneze. Ea îi acuză sistematic magistraţii care se opun deciziilor sale că "încalcă" prerogativele puterii executive.