Antena 3 CNN Externe Dalai Lama afirmă că a pierdut "un prieten drag" odată cu moartea lui Mandela

Dalai Lama afirmă că a pierdut "un prieten drag" odată cu moartea lui Mandela

Dalai Lama afirmă că a pierdut "un prieten drag" odată cu moartea lui Mandela
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
06 Dec 2013   •   08:14

Dalai Lama a declarat vineri că a pierdut "un prieten drag" şi a salutat în Mandela "un om curajos, cu principii şi o integritate incontestabilă", într-un mesaj adresat familiei fostului preşedinte sud-african, citat de AFP.
   
Liderul spiritual tibetan în exil a apreciat că "cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce este să facem tot ceea ce putem pentru a contribui la respectarea unităţii şi umanităţii şi să acţionăm pentru pace şi reconciliere aşa cum a făcut el", în această scrisoare publicată pe site-ul său.
   
Mandela este laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1989, iar Dalai Lama din 1993.
   
Odată cu dispariţia liderului sud-african, Dalai Lama "a pierdut personal un prieten drag, pe care a sperat să îl revadă şi faţă de care nutreşte o admiraţie şi un mare respect".
   
"Odată cu moartea sa, lumea a pierdut un mare lider, a cărui hotărâre de nezdruncinat a jucat un rol-cheie în asigurarea păcii şi reconcilierii în procesul de tranziţie, în Africa de Sud, după (regimul de) apartheid", a adăugat el.
   
"Mă rog pentru el şi prezint condoleanţele mele sincere membrilor familiei voastre şi întregului popor sud-african", adaugă Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama.
   
El l-a vizitat în august 1996 pe Mandela, pe când acesta era şeful statului sud-african.
   
Cei doi s-au întâlnit a doua oară în 2004, la Johannesburg.
   
Lui Dalai Lama i-a fost refuzată viza în Africa de Sud, în 2011, unde urma să susţină o conferinţă cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani de către arhiepiscopul Desmond Tutu, alt erou al luptei împotriva apartheidului.
   
Liderul tibetan trăieşte în exil în India şi este acuzat de China că vrea să provoace tulburări pentru a obţine independenţa Tibetului.
  

×
Subiecte în articol: Dalai Lama
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close