Antena 3 CNN Externe Danemarca face stocuri de pastile de iod pentru a susține planul de urgență nucleară

Danemarca face stocuri de pastile de iod pentru a susține planul de urgență nucleară

Agenția de Sănătate din Danemarca, preocupată de războiul din Ucraina, va cumpăra 2 milioane de tablete de iod pentru a proteja oamenii în cazul unui accident nuclear în apropierea țării nordice.

Danemarca face stocuri de pastile de iod pentru a susține planul de urgență nucleară
Sursa foto: Twitter/ Awunews
de Cerasela Stafie    |    11 Apr 2022   •   18:03

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva afecțiunilor precum cancerul tiroidian în caz de expunere la radioactivitate, iar îngrijorările legate de incidentele nucleare din Ucraina au dus la stocarea tabletelor de iod în mai multe țări din Europa.

”Evoluțiile COVID-19 din ultimii doi ani ne-au arătat că este important să fim pregătiți. Războiul din Ucraina ne-a arătat că lumea este imprevizibilă”, a transmis Agenția de Sănătate din Danemarca, potrivit Reuters.

Danemarca se află la peste 900 de kilometri de cele mai apropiate centrale nucleare din Ucraina, iar în prezent nu există niciun risc concret pentru țară, a asigurat ministrul Sănătății Magnus Heunicke.

Stocul de tablete iod ar fi utilizat în cazul unui accident la o centrală nucleară din vecinătatea Danemarcei, care nu are centrale nucleare, dar este aproape de unele din Suedia și Germania, sau la bordul navelor cu propulsie nucleară din apele daneze.

Un stoc de 2 milioane de tablete ar acoperi grupuri de risc, inclusiv copii și tineri cu vârsta de până la 18 ani, femei însărcinate și care alăptează și personal de urgență până la vârsta de 40 de ani, potrivit estimărilor agenției.

Pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani, nu se observă niciun efect protector în urma administrării de tablete de iod, au transmis autoritățile sanitare. Primele livrări sunt așteptate în două-trei luni.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close