Antena 3 CNN Externe A murit David Dușman, ultimul soldat sovietic implicat în eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

A murit David Dușman, ultimul soldat sovietic implicat în eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

David Dușman, ultimul soldat aliat supraviețuitor implicat în eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, a murit la 98 de ani, anunță presa internațională.

A murit David Dușman, ultimul soldat sovietic implicat în eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz
de Adrian Iclozan    |    07 Iun 2021   •   09:49

Dușman, soldat al Armatei Roșii în al Doilea Război Mondial, a încetat din viață sâmbătă, într-un spital din München, potrivit unui anunț făcut de Comunitatea Evreiască din München și din Bavaria Superioară.

La Auschwitz, Dușman a pus la pământ, cu tancul său T 34, gardul electric care împrejmuia lagărul.

Momentul istoric a avut loc în data de 27 ianuarie 1945.

Într-un interviu din 2015, Dușman a rememorat evenimentele de atunci, mărturisind că el și camarazii săi nu și-au dat imediat seama de amploarea ororilor comise de naziști în celebrul și sinistrul lagăr de exterminare.

Participant la lupta pentru Stalingrad și la bătălia de tancuri de la Kursk

"Erau schelete peste tot. Au ieșit (prizonierii în viață, n.r.) din barăci și s-au așezat printre morți. Le-am aruncat toată hrana conservată pe care o aveam și am mers înainte să vânăm fasciști", a spus Dușman.

Înainte de momentul de la Auschwitz, Dușman a participat la unele dintre cele mai sângeroase bătălii din conflagrația mondială, inclusiv la bătălia pentru Stalingrad și la masiva confruntare de tancuri de la Kursk.

A fost rănit grav de trei ori și s-a numărat printre cei 69 de supraviețuitori ai unei divizii de 12 mii de soldați.

La fel cum s-a întâmplat cu numeroase familii sovietice din epocă, tatăl său, fost medic militar, a căzut victimă epurărilor ordonate de Iosif Stalin, fiind deportat într-un lagăr, unde a murit.

Martor la atacul terorist palestinian de la München

După război, Dușman s-a implicat la instruirea echipei naționale feminine de scrimă a Uniunii Sovietice timp de patru decenii.

A antrenat numeroși sportivi sovietici de succes ai acestui sport, între care Valentina Sidorova, și a continuat să dea lecții de scrimă și după ce a împlinit 90 de ani.

A fost martor la atacul terorist palestinian asupra echipei israeliene participante la Jocurile Olimpice de la München din 1972, în urma căruia au murit 11 evrei, cinci palestinieni și un polițist german.

Pe parcursul vieții, Dușman a participat la numeroase întâlniri cu elevii, cărora le-a povestit despre ororile Holocaustului.

Memoria sa a fost omagiată de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) într-o declarație care menționează că "Dușman a fost un legendar antrenor de scrimă și ultimul soldat supraviețuitor care a eliberat lagărul de la Auschwitz".

Președintele CIO, Thomas Bach, i-a adus un omagiu personal lui Dușman, amintindu-și cum, ca tânăr scrimer în anii '70 din secolul trecut, l-a întâlnit pe veteranul sovietic care s-a oferit să-i fie "prieten și sfătuitor", în ciuda experienței personale din război și a originii sale evreiești.

"Este un gest de umanitate profundă, pe care nu-l voi uita niciodată", a spus președintele CIO.

×
Subiecte în articol: David Dușman Auschwitz
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close