Antena 3 Externe Declarație șocantă a unui ministru german: „Contaminarea ouălor cu fipronil a fost provocată de criminali”

Declarație șocantă a unui ministru german: „Contaminarea ouălor cu fipronil a fost provocată de criminali”

de S.T.    |    08 Aug 2017   •   12:57
Declarație șocantă a unui ministru german: „Contaminarea ouălor cu fipronil a fost provocată de criminali”
Sursa foto: Foto: pixabay.com

Contaminarea a milioane de ouă cu o substanţă toxică denumită fipronil a fost rezultatul unei activităţi criminale, a afirmat, marţi, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, transmit AP şi Reuters.

„Este criminal, asta este foarte clar”, a spus Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fără a da detalii suplimentare.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauţie faţă de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de păsări după SUA.

Anterior, Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Olanda (NVWA) a publicat o listă cu numere de serie ale ouălor considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminări cu o substanţă toxică denumită fipronil. În plus, aproximativ 180 de crescătorii de păsări din Olanda au fost temporar închise şi milioane de găini ar putea fi sacrificate.

Schmidt a dat asigurări că, în acest moment, nu ar mai trebui să existe ouă contaminate în supermarketurile din Germania.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că această substanţă este moderat toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziţilor. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanţa activă din mai multe insecticide, fipronil, produs şi de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obişnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close