Antena 3 Externe Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

de G.C.P    |    22 Apr 2015   •   15:08
Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

Săptămânalul german Der Spiegel susţine că deţine mai multe documente ale surselor rebele din Siria, care fac referire la formarea grupării Statul Islamic.

Crearea grupării jihadiste a fost deteminată de nevoia unui răspuns imediat la agresiunea americană din Irak şi a fost condusă de ofiţerii de spionaj de rang înalt din anturajul lui Saddam Hussein.

Hajji Bakr, unul dintre oamenii de încredere ai fostului lider de la Bagdad, este considerat a fi artizanul Statului Islamic. El a creat centre misionare islamiste în mai multe localităţi din sudul Irakului şi nordul Siriei şi spera să folosească Siria ca rampă de lansare a unei contraofensive.

"Cartea Albastră" a lui nu era un manifest al credinţei islamice, ci mai degrabă un plan bine pus la punct pentru naşterea unui califat islamic , condus de o organizaţie bazată pe structura serviciului de informaţii STASI, din fosta Republica Democrată Germană, relatează Der Spiegel.

Potrivit publicaţiei germane, Bakr şi alţi colegi de-ai lui l-au ales în 2010 pe Abu Bakr al-Baghdadi să fie conducătorul Statului Islamic, deorece acesta este un "cleric educat, care va conferi grupării o faţadă religioasă".

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close