Antena 3 CNN Externe Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite

Der Spiegel: Statul Islamic a fost răspunsul Irakului faţă de "agresiunea" Statelor Unite
22 Apr 2015   •   15:08

Săptămânalul german Der Spiegel susţine că deţine mai multe documente ale surselor rebele din Siria, care fac referire la formarea grupării Statul Islamic.

Crearea grupării jihadiste a fost deteminată de nevoia unui răspuns imediat la agresiunea americană din Irak şi a fost condusă de ofiţerii de spionaj de rang înalt din anturajul lui Saddam Hussein.

Hajji Bakr, unul dintre oamenii de încredere ai fostului lider de la Bagdad, este considerat a fi artizanul Statului Islamic. El a creat centre misionare islamiste în mai multe localităţi din sudul Irakului şi nordul Siriei şi spera să folosească Siria ca rampă de lansare a unei contraofensive.

"Cartea Albastră" a lui nu era un manifest al credinţei islamice, ci mai degrabă un plan bine pus la punct pentru naşterea unui califat islamic , condus de o organizaţie bazată pe structura serviciului de informaţii STASI, din fosta Republica Democrată Germană, relatează Der Spiegel.

Potrivit publicaţiei germane, Bakr şi alţi colegi de-ai lui l-au ales în 2010 pe Abu Bakr al-Baghdadi să fie conducătorul Statului Islamic, deorece acesta este un "cleric educat, care va conferi grupării o faţadă religioasă".

×
Parteneri
Se schimbă legea pensiilor! Marcel Boloș, anunț important
x close