Antena 3 CNN Externe Dezbatere pentru Drepturilor Omului: Etnicii romi şi nomazii suferă acte clare de rasism în Europa

Dezbatere pentru Drepturilor Omului: Etnicii romi şi nomazii suferă acte clare de rasism în Europa

Dezbatere pentru Drepturilor Omului: Etnicii romi şi nomazii suferă acte clare de rasism în Europa
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Feb 2012   •   18:17

Potrivit unui raport prezentat luni la Bruxelles, etnicii romi şi nomazii se confruntă cu "forme clare de rasism" în Europa. Informaţiile au fost oferite de către comisarul CoE pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg, care dezaprobă situaţia şi propune măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia, informează AFP.
   
"În numeroase ţări europene, romii şi nomazii sunt privaţi de drepturi esenţiale şi suferă acte clare de rasism", apreciază Hammarberg în raportul său.
   
"Rămân clar defavorizaţi în raport cu alte grupuri în materie de educaţie, locuri de muncă, acces la locuinţe decente şi la servicii de sănătate", adaugă Hammarberg, constatând că la etnicii romi speranţa de viaţa este mai mică şi mortalitatea infantilă este mai ridicată. Potrivit comisarului pentru Drepturile Omului, principalele probleme sunt cele care îi vizează pe apatrizi, precum şi lipsa documentelor personale.
   
"Mii de persoane aflate în această situaţie în Europa sunt private de drepturi esenţiale, cum ar fi educaţia, îngrijirea sănătăţii, asistenţa socială şi dreptul la vot", subliniază comisarul Consiliului Europei, care consideră importantă şi instruirea agenţilor de poliţie pentru ameliorarea situaţiei.
   
Thomas Hammarberg a încheiat printr-un apel adresat liderilor politici, care trebuie să dea un exemplu şi să respecte drepturile tuturor.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close