Antena 3 CNN Externe Explozie la un oleoduct între Irak şi Turcia. Furnizarea de petrol a fost întreruptă

Explozie la un oleoduct între Irak şi Turcia. Furnizarea de petrol a fost întreruptă

Explozie la un oleoduct între Irak şi Turcia. Furnizarea de petrol a fost întreruptă
Sursa foto: Foto: al-monitor.com
27 Aug 2012   •   18:09

O explozie de origine încă nedeterminată a avut loc în noaptea de duminică spre luni în sud-estul Turciei şi a întrerupt furnizarea de petrol provenind din Irak, au anunţat luni surse locale, informează AFP.
   
Explozia şi incendiul pe care l-a produs au avariat oleoductul dintre Kirkuk (Irak) şi Ceyhan (Turcia) în apropiere de oraşul Silopi, lângă frontiera irakiană, au precizat aceleaşi surse.
  
Autorităţile turce nu erau în măsură să precizeze dacă a fost vorba despre o acţiune de sabotaj din partea rebelilor kurzi din cadrul Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), activi în această zonă, sau despre traficanţi de petrol.
   
La rândul său, Irakul a confirmat oprirea exporturilor de petrol brut spre Turcia. "Exporturile de petrol au fost întrerupte din cauza unei acţiuni de sabotaj în apropiere de frontiera irakiano-turcă", a anunţat Assem Jihad, purtătorul de cuvânt al Ministerului Petrolului.
   
Oficialul a sfătuit Turcia să utilizeze un alt oleoduct pentru a transportarea petrolului irakian până la portul turc Ceyhan.
   
Militanţi PKK, o mişcare interzisă în Turcia, au sabotat acest oleoduct în mai multe rânduri, în trecut, în cadrul luptei lor armate împotriva Guvernului de la Ankara.
   
Oleoductul a fost vizat şi pe teritoriul irakian, de către insurgenţi arabi sunniţi, după invadarea Irakului de către Statele Unite, în 2003.
   
Cu o lungime de 970 de kilometri, acesta asigură legătura între centrul petrolier de la Kirkuk, o regiune kurdă în nordul Irakului, şi portul Ceyhan, aflat pe coasta mediteraneană a Turciei. Oleoductul transportă zilnic între 450.000 şi 500.000 de barili de petrol brut.
   
Bugetul Guvernului irakian depinde în mare măsură de veniturile din activităţi petroliere.
   

×
Subiecte în articol: explozie petrol incendiu PKK
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close