Antena 3 CNN Externe FBI: Snowden NU este un "erou care trage semnalul de alarmă"

FBI: Snowden NU este un "erou care trage semnalul de alarmă"

FBI: Snowden NU este un "erou care trage semnalul de alarmă"
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Ian 2014   •   22:24

Edward Snowden nu poate să fie considerat unul dintre cei "care trag semnalul de alarmă" (whistleblower), în urma "furtunii" pe care a provocat-o, a declarat directorul FBI James Comey, care se opune reformei în curs a programelor americane de supraveghere, relatează AFP.
   
Directorul FBI a respins joi apelurile la clemenţă lansate recent în favoarea fostului consultant informatic Edward Snowden, care a dezvăluit porţiuni întregi din programele de ascultare ale Agenţiei Naţionale americane de Securitate (NSA).

"Nu înţeleg cum se poate atribui titlul de erou care trage semnalul de alarmă în cazul acestui tip de informaţii", a declarat James Comey, în cursul unei mese rotunde la care a participat un număr limitat de jurnalişti.
   
"Cei care trag semnalul de alarmă sunt foarte importanţi", a pledat el, "dar când privesc acest program văd Guvernul acţionând în conformitate cu ceea ce voiau părinţii fondatori (...) şi îmi este dificil să aplic termenul de cel care trage semnalul de alarmă cuiva (...) care nu este de acord cu modul în care Guvernul nostru este structurat şi acţionează", a adăugat Comey.
   
Congresmeni americani au apreciat că acţiunile lui Edward Snowden ar putea să aibă "consecinţe mortale" şi să pună "în pericol" militari americani.
   
"O procedură penală este în curs, acuzaţii sunt formulate împotriva domnului Snowden", a declarat şeful poliţiei federale care a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, cu privire la decizia unei comisii a Parlamentului European (PE) de a autoriza audierea lui Edward Snowden, refugiat în Rusia.
   
Reprezentantul Mike Rogers a avertizat cu privire la "consecinţele negative" ale unei audieri a lui Snowden asupra relaţiilor americano-americane.
   
James Comey a fost primit miercuri la Casa Albă, în cadrul vastului proces de analiză lansat de către Barack Obama, împreună cu actori-cheie în domeniul informaţiilor. Directorul FBI a profitat de vizită pentru a-şi exprima "dezacordul" faţă de propuneri de reformare avansate de un grup de experţi mandataţi de către preşedintele american.

×
Subiecte în articol: Edward Snowden James Comey
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close