Antena 3 CNN Externe Femeile care dorm puţin, cu 60% mai expuse riscului de apariţie a cancerului de sân

Femeile care dorm puţin, cu 60% mai expuse riscului de apariţie a cancerului de sân

Femeile care dorm puţin, cu 60% mai expuse riscului de apariţie a cancerului de sân
03 Noi 2008   •   18:35

Mai puţin de şase ore de somn pe noapte poate creşte cu 60% riscul de apariţie a cancerului mamar. Aceasta este concluzia unui studiu condus de o echipă ce cercetători japonezi. Se pare că somnul insuficient afectează producerea hormonului melatonină, care joacă un rol important în sistemul de apărare al organismului împotriva cancerului.
Melatonina este un hormon produs de creier în timpul somnului. El are un rol major în diminuarea cantităţii de estrogen eliberată de organism, estrogenul fiind principalul vinovat de apariţia multor cazuri de cancer mamar.
Pe parcursul studiului, 143 dintre participante au fost diagnosticate cu cancer mamar, informează "Telegraph". La studiu au participat 24.000 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani, ale căror obiceiuri cotidiene au fost analizate. Femeile care dormeau şase ore pe noapte, sau chiar mai puţin, erau cu 62% mai expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer mamar faţă de femeile care dormeau cel puţin şapte ore pe noapte.
Directorul organizaţiei Cancer Research din Marea Britanie, Henry Scowcroft, este de părere că lipsa somnului este numai unul dintre factorii care au influenţă asupra apariţiei cancerului mamar. Potrivit acestuia, mai importante sunt frecvenţa cu care femeile fac exerciţii fizice, consumul băuturilor alcoolice şi greutatea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cancer mamar
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close