Antena 3 CNN Externe Fenomen atmosferic extrem! 21 de persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite în Skopje, în urma unei furtuni violente

Fenomen atmosferic extrem! 21 de persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite în Skopje, în urma unei furtuni violente

Fenomen atmosferic extrem! 21 de persoane au murit, iar alte 54 au fost rănite în Skopje, în urma unei furtuni violente
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
07 Aug 2016   •   22:30

Update: Cel puţin 21 de persoane şi-au pierdut viaţa în cartierele periferice ale capitalei macedonene în urma scurgerilor de noroi şi viiturilor provocate de furtunile de sâmbătă noaptea, informează AFP.

Cifra a fost anunţată oficial duminică de ministerul de interne de la Skopje, care a precizat că există şi 56 de răniţi în urma calamităţilor. Ministrul de interne Mitko Cavkov a adăugat că sunt în curs operaţiuni de căutare a supravieţuitorilor şi a altor victime, cu ajutorul armatei şi poliţiei. Torente masive de noroi au măturat cartierele Stajkovci şi Smiljkovo, precum şi un sector de autostradă din apropiere.

Potrivit primarului Koce Trajanovski, oraşul Skopje a fost lovit de o rupere de nori cu durata de 20 de minute, care a surprins "multe persoane în aer liber, pe câmp, la periferie". Martori oculari citaţi de presă vorbesc de un val înalt de aproape doi metri, care a lovit cu mare viteză. Cei care nu au avut timp să fugă şi-au pierdut viaţa chiar şi în case.

Precipitaţiile catastrofale - 93 de litri pe metrul pătrat în două ore, echivalent cu media pentru toată luna august - fost însoţite şi de vânt de până la 70 km/h, potrivit datelor institutului naţional de hidrologie şi meteorologie al Macedoniei. În timpul primelor două ore ale furtunii s-au înregistrat şi peste 800 de trăsnete. Duminică după-amiază, alimentarea cu energie electrică era în continuare întreruptă la Skopje şi în oraşele Stip (vest) şi Kicevo (est). Furtuna de sâmbătă noaptea a lovit şi oraşul Tetovo din nord-vest, unde a produs daune, dar nu şi victime. A fost afectată şi staţiunea balneară Ohrid de pe ţărmul lacului cu acelaşi nume.

Ştire iniţială. Cel puţin cincisprezece persoane au murit în urma furtunilor violente care s-au abătut sâmbătă seară asupra capitalei Skopje, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a poliţiei macedonene, relatează AFP.

''La ora 08.30 în această dimineaţă am descoperit cincisprezece victime. Echipele noastre se află pe teren pentru căutarea altor eventuale victime'', a declarat pentru AFP Lisa Bendevska de la poliţia macedoneană.

În timpul căderii precipitaţiilor vântul avea o viteză de peste 70 de km pe oră, afectând în special suburbiile din nord-estul capitalei macedonene. Majoritatea victimelor sunt locuitori din comunităţile Smilkovci, Singelic, Stajkovci, Aracinovo, aflate la periferia capitalei Skopje.

Într-un interval de două ore precipitaţiile atinseseră 93 de litri pe metru pătrat la Skopje, care este media pentru întreaga lună august, potrivit Institutului naţional de hidro-meteorologie. Precipitaţiile masive au antrenat inundaţii şi alunecări de teren la periferia capitalei.

Armata şi poliţia macedoneană continuă duminică operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori sau a altor persoane decedate. Circa o sută de persoane au fost uşor rănite.

Este o catastrofă, nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva, a spus primarul din Skopje Koce Trajanovski. Furtuni violente au fost asemenea şi în oraşul Tetovo, nord-vestul ţării, provocând pagube materiale, fără însă să fie înregistrate victime.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: furtuna puternica macedonia victime
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close