Antena 3 CNN Externe Forţele ucrainene se retrag din oraşul Avdiivka pentru a evita încercuirea

Forţele ucrainene se retrag din oraşul Avdiivka pentru a evita încercuirea

Forțele ucrainene se retrag din Avdiivka pentru a evita încercuirea, afirmă șeful armatei. Preluarea de către Rusia a orașului estic i-ar oferi controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, regiune anexată de Moscova în 2014.

de Georgiana Adam    |    17 Feb 2024   •   09:06

Trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka, situat în estul țării, pentru a evita încercuirea, a declarat șeful armatei Oleksandr Syrskyi, marcând cea mai mare schimbare de pe linia frontului de când forțele rusești au capturat Bakhmut în luna mai a anului trecut.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, Sîrski a declarat că a acționat pentru a "păstra viețile și sănătatea militarilor", pentru a stabiliza situația și pentru a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

"Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești, [și] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele", a spus el, potrivit Mediafax.

Cu o zi înainte, comandantul ucrainean responsabil pentru forțele din sud-estul țării declarase că forțele Kievului s-au retras de pe unele poziții din oraș.

"Noi poziții au fost pregătite și fortificații puternice continuă să fie pregătite, luând în considerare toate scenariile posibile", afirmase Oleksandr Tarnavskiy într-o declarație pe rețelele de socializare vineri. "Trupele noastre folosesc toate forțele și mijloacele disponibile pentru a reține inamicul", a adăugat el.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu trupe epuizate și cu o lipsă de obuze care a fost exacerbată de blocarea unui important pachet de finanțare din partea SUA.

Avdiivka a fost bombardată de ruși timp de luni de zile, dar abia în ultimele săptămâni aceștia au reușit să facă progrese semnificative, mici grupuri de trupe avansate reușind să intre în oraș.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Avdiivka
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close