Antena 3 CNN Externe Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, reţinut la Kiev, a intrat în greva foamei

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, reţinut la Kiev, a intrat în greva foamei

Fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, reţinut la Kiev, a intrat în greva foamei
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    09 Dec 2017   •   15:13

UPDATE 15.13 - Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de arestarea sa de către autorităţile ucrainene care îl acuză că ar fi pus la cale o lovitură de stat cu sprijinul Rusiei, au anunţat sâmbătă avocatul şi susţinătorii săi, relatează AFP şi Xinhua.

Serviciile de securitate ucrainene au anunţat vineri că au reuşit să-l aresteze din nou pe fostul preşedinte georgian, după ce marţi acesta scăpase din mâinile poliţiştilor veniţi să-l aresteze, potrivit agerpres.ro.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luţenko, a afirmat că opozantul în vârstă de 49 de ani, care denunţă corupţia puterii ucrainene, este acuzat că a vrut să "preia puterea prin forţă" în timpul recentelor manifestaţii de la Kiev, cu susţinerea Rusiei. 

"Saakaşvili a anunţat că intră în greva foamei pe termen nelimitat", a scris pe Facebook jurnalistul şi aliatul fostului preşedinte, Vladimir Fedorin. 

Avocatul său a făcut declaraţii pentru Interfax-Ucraina şi a afirmat că Saakaşvili neagă "acuzaţiile false" formulate împotriva lui. 

Într-o transmisiune video live pe pagina sa de Facebook, Saakaşvili a arătat sute de susţinători care strigau "ruşine" în faţa clădirii în care acesta se află în detenţie. 

Fostul preşedinte al Georgiei, opozant declarat al lui Poroşenko după ce acesta i-a retras cetăţenia ucraineană, fusese reţinut pentru scurt timp marţi dimineaţă în urma unei percheziţii la domiciliul său din Kiev, în cadrul unei anchete penale despre care Saakaşvili susţine că este o înscenare făcută la ordinul preşedintelui ucrainean. El a fost eliberat sub presiunea sutelor de susţinători care au blocat furgoneta care îl transporta. 

Georgia i-a cerut Ucrainei arestarea şi extrădarea lui Saakaşvili, acuzat de justiţia de la Tbilisi pentru ''abuz de putere'', acuzaţie despre care el afirmă că este motivată politic.

Mihail Saakaşvili, un reformator charismatic ajuns la putere în 2003, a condus Georgia timp de un deceniu, fiind criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008.

----------------------------

Știrea inițială 08.36

Mihail Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei şi fost guvernator al Regiunii Odesa, a fost reţinut vineri seara de forţele de securitate ucrainene, la trei zile după ce acesta a reuşit să evadeze din arestul Poliţiei, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Marţi, Saakaşvili a fost reţinut de Poliţia ucraineană, însă a fost evadat cu ajutorul susţinătorilor săi. Odată eliberat şi înconjurat de susţinători, Saakaşvili a făcut apel pentru organizarea unor proteste care să ducă la demiterea lui Petro Poroşenko din funcţia de preşedinte al Ucrainei.

Kievul l-a acuzat pe Mihai Saakaşvili că încearcă să preia puterea prin forţă, folosindu-se de protestele anticorupţie.

Procurorul general Yuri Luţenko a susţinut că Biroul său deţine dovezi că Saakaşvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanţa protestele.
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Mihail Saakasvili proteste
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close