Antena 3 CNN Externe Fostul redactor-şef al unui cotidian danez recunoaşte că a spionat pentru Israel

Fostul redactor-şef al unui cotidian danez recunoaşte că a spionat pentru Israel

Fostul redactor-şef al unui cotidian danez recunoaşte că a spionat pentru Israel
Sursa foto: pundik
28 Feb 2010   •   10:59

Fostul redactor-şef al cotidianului danez ?Politiken?, Herbert Pundik, a recunoscut, sâmbătă, că în tinereţe a profitat de meseria sa pentru a spiona în favoarea Israelului. Dezvăluirea a fost făcută de Pundik într-un interviu acordat publicaţiei electronice Information.dk, potrivit AFP.

"Am călătorit în Africa ca jurnalist şi transmiteam rapoarte către ambasadele Israelului", a povestit Pundik despre activităţile sale din anii '50-'60.

"Era spionaj, da ... dar unde este graniţa dintre spionaj şi jurnalism?", a continuat fostul ziarist, explicând că a spionat timp de "zece ani" deoarece considera că are "un angajament faţă de Israel în calitate de evreu".
El a mai spus că a insistat ca informaţiile transmise autorităţilor israeliene "să fie împărtăşite şi autorităţilor daneze".

Născut în 1927, el a fost în perioada respectivă reporter pentru ?Information? şi corespondent pentru postul public de radio din Danemarca, conform Information.dk.

Pundik s-a angajat la ?Politiken? în 1965 ca jurnalist-reporter şi şi-a încetat activităţile de spionaj la 1 ianuarie 1970, anul în care a devenit redactor-şef al cotidianului. El a renunţat la această funcţie în 1993.

"A lucra pentru serviciile de informaţii este total incompatibil cu profesia de jurnalist", a declarat redactorul-şef al publicaţiei ?Information?, Palle Weis.
Toger Seidenfaden, actualul redactor-şef al publicaţiei ?Politiken?, se arată mai înţelegător.
"Pot să înţeleg că Pundik, în calitate de cetăţean israelian, a vrut să ajute tânărul şi fragilul stat Israel", a declarat el pe website-ul cotidianului.

Antena3.ro




×
Subiecte în articol: spionaj publicatie jurnalist
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close