Antena 3 CNN Externe Franța deschide o anchetă teroristă în cazul exploziei de la cursa Dakar din Arabia Saudită

Franța deschide o anchetă teroristă în cazul exploziei de la cursa Dakar din Arabia Saudită

Procurorii francezi au declarat marți că au deschis o anchetă teroristă în legătură cu o explozie din 30 decembrie din Arabia Saudită, care vizează o mașină care participa la cursa Dakar și unde a fost rănit grav un șofer francez.

Franța deschide o anchetă teroristă în cazul exploziei de la cursa Dakar din Arabia Saudită
Sursa foto: Twitter/MirrorSport
de Alexandra Ionescu    |    04 Ian 2022   •   23:18

„A fost deschisă o anchetă preliminară pentru mai multe tentative de ucidere în legătură cu o grupare teroristă”, au declarat procurorii naționali antitero într-un comunicat.

Declarația a adăugat că toți cei cinci ocupanți ai mașinii, inclusiv șoferul, erau francezi.

Nu a oferit alte detalii despre explozia de la Jeddah, în care șoferul Philippe Boutron a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în Arabia Saudită pentru răni grave la picioare înainte de a se întoarce în Franța.

Explozia s-a produs în momentul în care Boutron conducea vehiculul de asistenţă al echipei sale către verificările tehnice. A explodat un dispozitiv care se afla sub scaunul său, iar podeaua vehiculului a rămas cu o gaură.

Organizatorii au spus că incidentul nu are legătură cu cursele, în timp ce autoritățile saudite au indicat că nu există nicio suspiciune penală cu privire la explozie.

Dar Ministerul de Externe al Franței și-a actualizat apoi sfaturile cu privire la Arabia Saudită, contrazicând comentariile despre incident făcute atât de autoritățile saudite, cât și de organizatori.

„Un apel pentru vigilență maximă - risc de securitate”, a spus pe site-ul său web după explozie.

"O anchetă a autorităților saudite este în desfășurare pentru a stabili cauza acestei explozii. Posibilitatea unui act criminal nu a fost exclusă", a adăugat acesta, potrivit RFI.

Celebra cursă, cunoscută anterior ca Paris-Dakar, obișnuia să fie organizată din capitala Franței, urmând un traseu către capitala Senegaleză, Dakar.

Dar amenințările la adresa securității de-a lungul rutei sale în Africa de Nord au făcut ca din 2009 să aibă loc în America de Sud și din 2020 în Arabia Saudită.

Etapa finală a ediției din acest an - cunoscută sub numele de Dakar 2022 - va avea loc pe 14 ianuarie.

×
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close