Franţa intervine militar în Mali, "pentru distrugerea mai multor unităţi teroriste"

de G.S.    |    12 Ian 2013   •   15:30
Franţa intervine militar în Mali, "pentru distrugerea mai multor unităţi teroriste" Foto: Agerpres/AP

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a anunţat sâmbătă că un ofiţer francez a fost rănit mortal, în cadrul unui raid cu elicoptere "împotriva unei coloane teroriste" ce se îndrepta spre două oraşe din partea de sud a Mali, relatează AFP.
   
Acest raid desfăşurat "în jurul orei 16.00" (17.00 ora României) şi "ca sprijin pentru armata din Mali a permis distrugerea mai multor unităţi teroriste" şi "oprirea avansării lor", a afirmat Le Drian, precizând că "în această luptă intensă, unul dintre piloţii noştri (...) a fost rănit mortal".
   
"El a fost rănit cu o armă uşoară de infanterie şi nu cu un tun. El a ajuns rănit şi a fost evacuat la spitalul din Mopti", a adăugat el.
   
Preşedintele François Hollande şi-a exprimat, într-un comunicat, "profunda sa emoţie" şi a adresat familieii şi rudelor acestuia "sincerele sale condoleanţe".
   
Operaţiunea franceză a fost denumită "Serval", de la numele unei mici feline din deşert, a declarat amiralul Edouard Guillaud, şeful Statului Major al armatei.
   
El a precizat că există un comandament la "nivel tactic" cu sediul în Mali şi un comandament "strategic" la Paris, alături de ministrul Apărării şi preşedintele republicii".
   
"Este o operaţiune franceză", a precizat el, întrebat despre prezenţa militarilor germani.
   
Ministrul Apărării a asigurat că intervenţia în Mali şi operaţiunea comandoului DSGE (serviciile de informaţii externe) din Somalia, care s-ar fi soldat cu moartea ostaticului francez Denis Allex, sunt "total separate".
   
"Sunt două operaţiuni total separate. Cea din Somalia ar fi putut avea loc mai devreme, ea a fost concepută pentru a avea loc mai devreme, dar condiţiile geografice, tehnice şi meteorologie nu au fost întrunite. Prin urmare, nu există nicio legătură, cu atât mai mult cu cât intervenţia franceză în Mali nu era, după cum ştiţi, programată", a declarat ministrul.
   
Franţa a intervenit în Mali la cererea autorităţilor din Bamako, în urma unei ofensive islamiste în sud, în această săptămână.

Parteneri
x close