Antena 3 CNN Externe Franţa: Textul original al unui interviu acordat de Charles de Gaulle în 1943, scos la licitaţie

Franţa: Textul original al unui interviu acordat de Charles de Gaulle în 1943, scos la licitaţie

Franţa: Textul original al unui interviu acordat de Charles de Gaulle în 1943, scos la licitaţie
de M.T.    |    09 Apr 2013   •   16:34

Textul original al unui interviu acordat în 1943 de Charles de Gaulles, în care generalul francez vorbea despre apelul său istoric din 18 iunie 1940, de la Londra, va fi scos la licitaţie, informează AFP, citată de Mediafax.

În celebrul său apel, De Gaulle îşi îndemna compatrioţii să refuze înfrângerea Franţei în faţa Germaniei naziste.

Valorosul document va fi propus la vânzare cu un preţ iniţial de 1.000 de euro, licitaţia, coordonată de comisarul Aymeric Rouillac, urmând să se desfăşoare în oraşul francez Vendome.

„Conduita mea din 18 iunie 1940 avea ca scop finalizarea, prelungirea politicii stabilite de guvernul Reynaud din care făceam parte şi eu", afirma Charles de Gaulles în interviul respectiv. Acesta a fost redactat cu o maşină de scris, pe patru pagini, şi nu a fost publicat niciodată.

Documentul reprezintă „singura mărturie cu caracter privat" a unui text care este perceput în Franţa ca fiind actul fondator al Rezistenţei franceze, a declarat Aymeric Rouillac, referindu-se la textul interviului, care conţine note şi corectări scrise chiar de Charles de Gaulle.

Interviul a fost realizat pe 17 mai 1943, în momentul în care generalul de Gaulle întruchipa în faţa aliaţilor legitimitatea Franţei libere.

Textul provine din arhivele lui Jean Oberl, unul dintre prezentatorii emisiunii "France Libre" difuzată de postul BBC, la Londra, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.


×
Subiecte în articol: Franta interviu al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close