Antena 3 CNN Externe Georgia. Justiţia cere arestarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili

Georgia. Justiţia cere arestarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili

Georgia. Justiţia cere arestarea fostului preşedinte Mihail Saakaşvili
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    02 Aug 2014   •   18:40

Un tribunal georgian a emis sâmbătă un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, după ce luni el a fost inculpat pentru abuz de putere şi folosirea excesivă a forţei în reprimarea manifestaţiilor din 2007, acuzaţii pe care susţinătorii săi le consideră motivate politic, informează Reuters, potrivit Agerpres.

De asemenea, au mai fost emise mandate de arestare cu aceleaşi capete de acuzare, pentru fostul ministru al Apărării David Kezeraşvili şi pentru fostul procuror general Zurab Adeişvili.

Mihail Saakaşvili se află în prezent în Statele Unite, iar cei doi oficiali sunt şi ei în străinătate.

De când partidul lui Saakaşvili a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în faţa coaliţiei "Visul Georgian", zeci de foşti oficiali din administraţia lui au fost arestaţi şi urmăriţi penal pentru abuz de putere sau corupţie.

După ce şi-a încheiat ultimul mandat prezidenţial în noiembrie 2013 (şi scrutinul prezidenţial fiind câştigat tot de coaliţia "Visul Georgian"), Saakaşvili a părăsit Georgia.

Într-un mesaj video difuzat vineri, el afirmă că nu are de gând să se predea unei justiţii controlate de fostul premier şi lider al "Visului Georgian", Bidzina Ivanişvili, despre care mai afirmă că este acţionar al companiei ruse Gazprom.

Atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană şi-au exprimat preocuparea faţă de punerea lui Saakaşvili sub urmărire penală, avertizând că justiţia nu trebuie supusă ingerinţelor politice.

×
Subiecte în articol: Mihail Saakasvili abuz de putere
Parteneri
Munca de acasă, avizată pentru angații cu copii de până în 8 ani!
x close