Antena 3 CNN Externe Grecia aprobă o nouă rundă de creşteri de taxe pentru a consolida veniturile statului

Grecia aprobă o nouă rundă de creşteri de taxe pentru a consolida veniturile statului

Grecia aprobă o nouă rundă de creşteri de taxe pentru a consolida veniturile statului
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
13 Ian 2013   •   14:34

Parlamentul elen a aprobat o nouă rundă de creşteri de taxe pentru a consolida veniturile statului cu 2,3 miliarde euro în acest an şi a obţine noi tranşe din pachetele de finanţare externă de la UE şi FMI, însă măsura ar putea genera noi tensiuni sociale după trei ani de austeritate.
   
Legislaţia a fost adoptată sâmbătă dimineaţă şi face parte din măsurile convenite cu instituţiile financiare internaţionale, potrivit agenţiei de stat ANA, preluată de CNN.
   
Noile reglementări obligă toţi contribuabilii să completeze declaraţii fiscale şi cresc impozitele pe proprietate şi taxele aplicate companiilor.
   
Ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras, a declarat în parlament, înaintea votului, că noua lege este una "de necesitate fiscală" şi va asigura că deficitele vor fi acoperite într-un mod corect din punct de vedere social, potrivit ANA.
   
Parlamentul a votat la o zi după ce domiciliile a 5 jurnalişti greci au fost atacate cu dispozitive incendiare artizanale. Atacurile de vineri au fost revendicate pe un site de stânga de o grupare anarhistă care critică modul în care presa prezintă situaţia din ţară. Incidentele au provocat pagube materiale minore, a declarat pentru CNN un reprezentant al poliţiei din Atena.
   
Grecia are în derulare un program de finanţare externă de 130 miliarde euro convenit cu UE şi FMI, în prelungirea unei înţelegeri de 110 miliarde euro încheiată în 2010. Măsurile dure de austeritate convenite în schimbul împrumuturilor au generat tensiuni sociale în ultimii ani, numeroase proteste încheindu-se cu lupte de stradă.
   
Economia elenă a scăzut cu aproximativ 20% din 2008, înmulţind rândurile şomerilor cu peste 500.000 de persoane. Rata şomajului s-a triplat în anii de criză, depăşind acum 26%.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close