Antena 3 CNN Externe Grecia. Mii de persoane, prezente la un protest paşnic împotriva rasismului

Grecia. Mii de persoane, prezente la un protest paşnic împotriva rasismului

Grecia. Mii de persoane, prezente la un protest paşnic împotriva rasismului
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Ian 2013   •   19:23

Câteva mii de greci şi imigranţi au participat sâmbătă la o defilare paşnică, la Atena, împotriva rasismului şi extremei drepte, în semn de protest faţă de o amplificare a unor agresiuni de natură xenofobă în această ţară, relatează AFP.

Aproape 3.000 de persoane, potrivit postului public NET, au participat la această manifestaţie, organizată de către municipalităţi, asociaţii, comunităţi de imigranţi şi partidul Syriza (stânga radicală, opoziţie).
   
"Am fost victima unei agresiuni rasiste, iar atunci când am încercat să depun plângere, am fost arestat. Poliţia este asemănătoare naziştilor", a declarat pentru AFP Gildas Batola, în vârstă de 35 de ani, venit din Congo.
   
Manifestanţii agitau banderole pe care se puteau citi mesaje ca "Fascism, niciodată", "Încetaţi atacurile rasiste", "Afară cu neonaziştii", dar şi un steag reprezentând comunitatea gay.
   
Un pompier, în vârstă de 29 de ani, dar şi un alt cetăţean grec, în vârstă de 25 de ani, au fost arestaţi, săptămâna aceasta, în urma asasinării unui imigrant pakistanez, înjunghiat mortal, în noaptea de miercuri spre joi. Cei doi sunt suspectaţi că ar fi avut motivaţii de natură rasistă.
   
Manifeste aparţinând partidului neonazist Zori Aurii au fost descoperite la domiciliul suspectului în vârstă de 25 de ani.
   
Înaintea mitingului de sâmbătă, comunitatea pakistaneză din Grecia a organizat o rugăciune comună în memoria victimei, într-un squar, în centrul Atenei.
   
Aproximativ 150 de persoane au asistat la această rugăciune, în prezenţa sicriului în care se afla corpul pakistanezului ucis, potrivit unui fotograf AFP.
   
Ambasada Statelor Unite în Grecia a avertizat, în noiembrie, cetăţenii americani cu privire la riscul unor agresiuni în baza discriminării faciale, în spaţiile publice din această ţară.
   
O serie de ONG-uri impută această intensificare a agresiunilor de natură rasistă partidului neonazist Zori Aurii, care a intrat pentru prima dată mandate în Parlamentul grec, în iunie, cu un scor de 7%, obţinând 18 mandate de deputaţi, pe fondul unei grave crize economice şi sociale. Sondaje recente creditează formaţiunea neonazistă cu un nivel de popularitate de 10%.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close