Antena 3 CNN Externe Guvern schimbat, măsuri de austeritate anulate. Președintele portughez are însă ultimul cuvânt

Guvern schimbat, măsuri de austeritate anulate. Președintele portughez are însă ultimul cuvânt

Guvern schimbat, măsuri de austeritate anulate. Președintele portughez are însă ultimul cuvânt
Sursa foto: Foto: Agerpres/epa
18 Dec 2015   •   23:01

Parlamentul de la Lisabona a aprobat vineri solicitarea noului executiv de stânga privind anularea mai multor măsuri de austeritate adoptate de fostul guvern de dreapta la cererea creditorilor internaționali în timpul crizei din anul 2011, transmite agenția EFE.

Astfel, începând de la 1 ianuarie va fi redusă ușor fiscalitatea, iar salariile bugetarilor, care au fost tăiate de fostul guvern, vor reveni treptat la valoarea anterioară acestei măsuri. Impozitul perceput asupra pensiilor mari (de peste 4.611 euro pe lună) va fi înjumătățit, dar această propunere a condus la dezbateri aprinse în legislativ.

Aceste măsuri trebuie aprobate și de șeful statului, conservatorul Aníbal Cavaco Silva, un adversar al premierului socialist António Costa.

Deși partidele de stânga au obținut majoritatea în legislativ în urma alegerilor de pe 4 octombrie, președintele Silva a numit tot un premier al dreptei, respectiv Pedro Passos Coelho, profitând de faptul că cele trei partide de stânga intrate în parlament (Partidul Comunist, Partidul Socialist și Blocul de Stânga) nu au reușit să formeze o coaliție.

Dar ulterior aceste trei formațiuni au alcătuit o alianță și au destituit guvernul lui Coelho printr-o moțiune de cenzură, astfel că președintele a fost nevoit să numească un prim-ministru agreat de noua coaliție.

Încă din primele zile ale mandatului său, premierul Costa a insistat pe dimensiunea socială a programului său de guvernare. Totuși, el a promis că nu va fi depășit deficitul bugetar de 3% din PIB. Prin urmare, deși a acceptat revenirea salariilor personalului bugetar la nivelul de dinaintea reducerilor, a impus administrației publice o serie de măsuri de control a cheltuielilor.

 

×
Subiecte în articol: masuri de austeritate Lisabona Portugalia
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close