Antena 3 CNN Externe IMAGINI ŞOCANTE: Imigranţii sosiţi pe Lampedusa, dezbrăcaţi şi dezinfectaţi la comun, ca într-un "lagăr de concentrare". Guvernul italian promite o anchetă

IMAGINI ŞOCANTE: Imigranţii sosiţi pe Lampedusa, dezbrăcaţi şi dezinfectaţi la comun, ca într-un "lagăr de concentrare". Guvernul italian promite o anchetă

IMAGINI ŞOCANTE: Imigranţii sosiţi pe Lampedusa, dezbrăcaţi şi dezinfectaţi la comun, ca într-un "lagăr de concentrare". Guvernul italian promite o anchetă
Sursa foto: Foto captura YouTube
18 Dec 2013   •   13:24

Şeful Guvernului italian Enrico Letta a promis o anchetă "aprofundată" după difuzarea unor imagini înregistrate pe ascuns în centrul de primire de pe Insula Lampedusa, în care apar imigranţi dezbrăcaţi înainte să fie "dezinfectaţi", informează AFP.
   
Într-un mesaj postat pe contul de Twitter, comisarul european Cecilia Malmstrom a afirmat că UE a "deschis o anchetă asupra tratamentelor îngrozitoare (aplicate) în mai multe centre de retenţie, inclusiv în cel de pe (Insula) Lampedusa". "Nu vom ezita să lansăm o procedură de infringement", ameninţa ea.
   
Difuzat în jurnalul postului Rai2 luni seara, reportajul, constând în imagini filmate pe ascuns de un refugiat, prezintă "imigranţi stând la coadă pentru a face duş, dezbrăcaţi, în frig şi în curent, pregătindu-se să fie daţi cu un produs dezinfectant", scrie Corriere della Sera.
   
Acest reportaj a provocat indignarea unor organizaţii şi personalităţi faţă de condiţiile de primire din acest centru suprapopulat, situat pe insula de la sud de Sicilia, unde continuă să vină mii de refugiaţi din toată Africa şi Orientul Mijlociu.
   
În opinia primarului Lampedusei Giusy Nicolini, imaginea pe care o oferă această structură este demnă de un "lagăr de concentrare".
   
Premierul Enrico Letta s-a declarat "şocat". El a promis că va fi deschisă o anchetă "aprofundată" şi că Guvernul "va sancţiona vinovaţii".
   
Contactat de către Corriere della Sera, conducătorul firmei care gestionează structura de primire, Cono Galipo, a răspuns că personalul său aplică "protocoale medicale în vigoare" furnizate de către autorităţile sanitare, apreciind că "realitatea este alta" decât cea din imaginile difuzate.
   
Zeci de mii de persoane încearcă în fiecare an să ajungă în Italia, plecând cu ambarcaţiuni din ţări din nordul Africii, în special Libia şi Tunisia. Majoritatea acestor imigranţi provin din Africa subsahariană, însă unii dintre ei vin din Siria, Irak şi chiar Afganistan sau Asia de Sud.

×
Subiecte în articol: imagini socante imigrant
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close