Antena 3 CNN Externe Întrevedere a ministrului rus de Externe cu liderul opoziţiei siriene, la Munchen

Întrevedere a ministrului rus de Externe cu liderul opoziţiei siriene, la Munchen

Întrevedere a ministrului rus de Externe cu liderul opoziţiei siriene, la Munchen
Sursa foto: Foto: Agerpers/Xinhua
02 Feb 2013   •   19:15

Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov s-a întâlnit sâmbătă, pentru prima dată, cu liderul opoziţiei siriene Ahmed Moaz al-Khatib, în cursul unei vizite la Munchen, potrivit unei surse din cadrul delegaţiei ruse, citate de agenţii ruse de presă, relatează AFP.

Nicio informaţie nu a străbătut cu privire la discuţiile din cursul acestei întâlniri, prima între cei doi de când al-Khatib a fost ales, la sfârşitul lui 2012, lider al Coaliţiei opoziţiei siriene.
   
Lavrov s-a mai întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu mediatorul internaţional Lakhdar Brahimi.
   
Reuniţi la Munchen, în cadrul Conferinţei pentru securitate, americanii şi ruşii au încercat să şteargă divergenţele asupra conflictului din Siria, mediatorul internaţional subliniind că aceste ţări au relaţii tot mai tensionate.
   
Joe Biden şi-a exprimat dorinţa ca membrii comunităţii internaţionale să consolideze susţinerea adversarilor regimului lui Bashar al-Assad, pe care l-a catalogat drept "un tiran hotărât să se menţină la putere", dar care "nu mai este capabil să conducă naţiunea".
   
Vicepreşedintele american a adăugat că între Washington şi Mocova continuă să existe "divergenţe mari" în privinţa Siriei, devastată de peste 22 de luni de război civil.
   
Rusia, unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian, căruia îi livrează armament, se opune oricărei ingerinţe în acest conflict, care s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 60.000 de morţi, de când a început, în urmă cu aproape cu doi ani.
   
Singura mare putere care întreţine în continuare relaţii strânse cu Damascul, Rusia a blocat până în prezent, împreună cu China, orice proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă regimul al-Assad.
   
Moscova îi îndeamnă pe opozanţi să dialogheze cu puterea siriană.
   
Al-Khatib, care a creat o surpriză, miercuri, declarând că este pregătit să înceapă, în anumite condiţii, un dialog cu regimul sirian, a reiterat această propunere la Munchen, dar a respins prezenţa unor lideri care au "mâinile acoperite de sânge".

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close