Antena 3 CNN Externe Iran cere ONU să investigheze răpirea celor 4 diplomaţi din 1982

Iran cere ONU să investigheze răpirea celor 4 diplomaţi din 1982

Iran cere ONU să investigheze răpirea celor 4 diplomaţi din 1982
18 Iul 2012   •   15:10

Ministrul de Externe iranian, Ali Akbar Salehi, a făcut apel la oficialităţile ONU pentru constituirea unui comitet de investigaţii, care să clarifice soarta celor patru dipolmaţi iranieni, răpiţi în Liban, cu 30 de ani în urmă.

"Voi cere din nou Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, ca această organizaţie să fie mai activă în această problemă" a spus Salehi.

Pe 4 iulie, 1982, diplomaţii iranieni Ahmad Motevaselian, Seyyed Mohsen Mousavi, Taqi Rastegar Moqaddam şi Kazem Akhavan au dispărut după ce au fost atacaţi de persoane necunoscute, în timpul unui control de rutină de la un post militar, din nordul Libanului.

Şeful diplomaţiei de la Teheran a cerut crearea unui comitet internaţional, care să cerceteze şi să dea răspunsuri clare asupra celor patru persoane. Cu acelaşi prilej, Salehi a recomandat Crucii Roşii Internaţionale să "ţină cont de dovezile adunate în timp".

În opinia autorităţilor iraniene, cei patru diplomaţi sunt în viaţă şi sunt ţinuţi ostatici în Israel. De aceea, au cerut în repetate rânduri agenţiilor internaţionale să ia măsurile necesare pentru eliberarea lor.

"Raportul regimului sionist, din 2008, referitor la diplomaţii ţării noastre, nu a redus responsabilitatea Israelului", a continuat Salehi. El a adus în atenţie existenţa unor documente care confirmă legăturile dintre răpitori şi adminisraţia de la Tel Aviv.

Ultimele ştiri despre victime provin din 2008, când aripa de rezistenţă a Şiiţilor Libanezi Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu), a primit un raport conform căruia diplomaţii erau încă în viaţă şi erau deţinuţi în închisori israeliene

×
Subiecte în articol: diplomati Liban
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close