Antena 3 CNN Externe Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord în privinţa „cadrului” viitoarelor negocieri legate de programul nuclear al Teheranului

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord în privinţa „cadrului” viitoarelor negocieri legate de programul nuclear al Teheranului

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord în privinţa „cadrului” viitoarelor negocieri legate de programul nuclear al Teheranului
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    20 Feb 2014   •   10:05

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord în privinţa „cadrului” viitoarelor negocieri legate de controversatul program nuclear al Teheranului, a anunţat, joi, la Viena, şeful negociatorilor iranieni, Abbas Araghchi, informează Agerpres, care citează AFP.

„După două zile de discuţii intense, Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord asupra cadrului viitoarelor negocieri şi a fost stabilit un plan de acţiune”, a declarat Araghchi.

Diplomatul iranian a adăugat că o nouă rundă de discuţii va avea loc la mijlocul lunii martie, tot la Viena.

Iranul şi Grupul 5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au reluat, la 18 februarie, la Viena, negocierile în vederea rezolvării definitive a dosarului nuclear iranian, în special pentru fixarea termenelor viitoarelor întâlniri până în luna iulie, când expiră acordul interimar încheiat la sfârşitul lunii noiembrie la Geneva.

Acordul interimar, intrat în vigoare la 20 ianuarie şi cu o durată de şase luni, limitează anumite activităţi sensibile ale Teheranului în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor occidentale.

Discuţiile din aceste zile de la Viena „s-au derulat într-un climat pozitiv, dar nu se poate încă să fim optimişti în privinţa progreselor la viitoarele negocieri”, a mai precizat Araghchi.

Marile puteri şi Israelul, considerat singura putere nucleară în regiunea Orientului Mijlociu, suspectează Iranul că, prin programul său nuclear, intenţionează să-şi dezvolte arma atomică, acuzaţie respinsă constant de Teheran, care susţine că are nevoie de tehnologie nucleară pentru producerea de energie.

×
Subiecte în articol: negocieri Viena program nuclear iranian
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close