Antena 3 CNN Externe Italienii anti-Berlusconi au lansat moda violet, în Peninsulă

Italienii anti-Berlusconi au lansat moda violet, în Peninsulă

Italienii anti-Berlusconi au lansat moda violet, în Peninsulă
Sursa foto: violet
13 Mar 2010   •   12:20

Mari manifestaţii antiguvernamentale, sub flamuri violete, sunt programate sâmbătă în Italia. Culoarea a fost aleasă ca simbol al unei mişcări civice de protest faţă de politica lui Silvio Berlusconi. Participanţii arborează violetul, care nu reprezintă niciun partid, pentru a arăta că acţiunile nu sunt organizate de opoziţie.

Culoarea violet este tot mai des arborată pe străzile oraşelor italiene - nu ca o flacără, ci pe eşarfe, sacoşe, haine, pantofi sau chiar accesorii pentru câini. Şi asta pentru că violetul a devenit emblema celor care nu-l mai suportă pe Silvio Berlusconi, dar nici nu militează în vreun partid de opoziţie. Lozinca lor este foarte clară.

Militanţii şi-au denumit mişcarea "Poporul Violet" ca o replică la numele partidului lui Berlusconi, "Poporul Libertăţii". Ei au organizat deja câteva acţiuni de amploare, la care participanţii au fost moblizaţi prin twitter sau SMS.

Mereu contestat, Berlusconi a reuşit să-şi înfurie şi mai mult adversarii când a impus votarea unei legi menite să-i rezolve problemele cu justiţia. Iar indignarea a ajuns la culme după un alt decret care i-a permis partidului său să-şi depună listele pentru alegerile regionale, în ciuda unor nereguli grave. Manifestanţii îl acuză că nu respectă nici Constituţia, nici justiţia.

Noi manifestaţii violete au loc astăzi în marile oraşe ale Italiei, dar şi la Bruxelles, Londra, Paris sau Munchen. Unii militanţi au început chiar să viseze la o "revoluţie violetă", după modelul revoluţiei portocalii din Ucraina - care, ce-i drept, nu a avut un final prea strălucit.>

Antena 3




×
Subiecte în articol: berlusconi politica manifestatii partid
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close