Antena 3 CNN Externe Liderii separatişti proruşi acuză Ucraina că a încălcat acordul de pace de la Minsk

Liderii separatişti proruşi acuză Ucraina că a încălcat acordul de pace de la Minsk

Liderii separatişti proruşi acuză Ucraina că a încălcat acordul de pace de la Minsk
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de M.T.    |    05 Noi 2014   •   12:59

Liderii separatişti din estul Ucrainei l-au acuzat, miercuri, pe preşedintele Petro Poroşenko de încălcarea acordului de pace de la Minsk prin decizia de a suspenda o lege care acorda regiunilor lor „statut special” şi au ameninţat că nu vor mai respecta acordul, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

În opinia liderilor din autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk din regiunea Donbas, decizia a subminat protocolul convenit în urma convorbirilor de la 5 septembrie, de la Minsk, în baza căruia în estul Ucrainei a intrat în efect o încetare a focului.

La rândul său, Poroşenko i-a acuzat pe rebeli că au încălcat acordul de la Minsk prin organizarea de alegeri în cele două republici separatiste, şi a declarat, marţi, că doreşte ca Parlamentul să anuleze legea care a oferit „statut special” regiunilor din est.

Legea le-ar fi asigurat acestora drepturi limitate de a-şi administra propriile afaceri, protejându-i pe combatanţii separatişti de urmărirea în instanţă.

„Anularea de către Kiev a statutului special pentru Donbas afectează grav procesul de pace de la Minsk”, au precizat separatiştii proruşi într-un comunicat comun.

Cele două republici „nu pot acţiona în baza unui document din care Poroşenko a eliminat puncte fundamentale”, se mai arată în document.

Ei au precizat, totuşi, că sunt gata să renegocieze acordul de la Minsk, menit să pună capăt unui conflict soldat cu peste 4.000 de morţi în estul Ucrainei.

Poroşenko a spus că va propune o nouă lege care va asigura statutul de „zonă economică specială pentru regiunea Donbas” şi va propune o dată pentru alegerile locale, iniţial prevăzute pentru începutul lui decembrie. 

×
Subiecte în articol: Ucraina separatisti prorusi donetk Lugansk
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close