Antena 3 CNN Externe Lituania declară stare de urgenţă la frontiera cu Belarus

Lituania declară stare de urgenţă la frontiera cu Belarus

Parlamentul lituanian a aprobat propunerea guvernului de a introduce starea de urgență la granița cu Belarus începând cu miezul nopții. Starea de urgență este valabilă o lună.

Lituania declară stare de urgenţă la frontiera cu Belarus
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Noi 2021   •   21:02

Starea de urgenţă va începe la miezul nopţii (22.00 GMT) şi va fi în vigoare o lună, transmite Reuters.

Ea le va permite gărzilor de frontieră să facă uz de ”coerciţie mentală” şi ”violenţă fizică proporţională” pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul Lituaniei.

De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus, cu excepţia celor autorizate de paza de frontieră.

Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.

‘Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza (…) măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini’, se spune în declaraţia parlamentului.

Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament.

Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.

×
Subiecte în articol: Lituania Belarus stare urgenta imigranti
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close