Antena 3 CNN Externe Locul de veci al preşedintelui Lech Kaczynski împarte Polonia în două

Locul de veci al preşedintelui Lech Kaczynski împarte Polonia în două

Locul de veci al preşedintelui Lech Kaczynski împarte Polonia în două
14 Apr 2010   •   19:21

Preşedintele polonez Lech Kaczynski urmează să fie înmormântat alături de cei mai importanţi regi şi generali ai ţării, în urma unei decizii care a divizat pe loc unitatea Poloniei, unitate apărută după moartea unui lider care a fost controversat în timpul vieţii, relatează The Wall Street Journal în ediţia electronică.

Kaczynski va fi înmormântat, împreună cu soţia sa Maria, la Castelul Wawel din Krakovia. Cei doi se vor ?odihni? alături de ?eroi?, a declarat cardinalul Krakoviei, Stanislaw Dziwisz. Cuplul a murit sâmbătă, alături de alte 94 de persoane, în urma unui tragic accident aviatic care a avut loc în Rusia.

Locurile de veci ale domnului şi doamnei Kaczynski se află lângă nouă dintre regii Poloniei şi mai mulţi lideri militari înmormântaţi la Catedrala Castelului Wawel.

Lech şi Maria Kaczynski vor fi aşezaţi într-o criptă alături de Marshall Jozef Pilsudski, a spus cardinalul Dziwisz. Marshall Pilsudski a fost un dictator, însă este considerat un adevărat gigant al istoriei Poloniei moderne, cel care a asigurat independenţa Poloniei în 1918.

Printre cei înmormântaţi în acelaşi loc se mai numără Sigismund cel Bătrân, cel care a condus Polonia peste patru decenii în secolul 16, dar şi Jan Sobieski, renumit pentru victoria sa împotriva turcilor în bătălia de la Viena din 1683.

?Merită el să fie alături de regi??. Acesta este mesajul înscris pe un banner purtat de mai mulţi protestatari adunaţi marţi seară în faţa castelului, pentru a arăta că nu sunt de acord cu înmormântarea la Wavel a lui Kaczynski

Avionul s-a prăbuşit la Smolensk, un aeroport militar din Rusia, în apropierea locului unde delegaţia polonoeză ar fi trebuit să participe la cea de-a 70-a aniversare a masacrului de la Katyn (1940), în care poliţia secretă sovietică a ucis aproximativ 22.000 de prizonieri polonezi de război.

?Preşedintele a avut o moarte eroică, el zburând la Katyn pentru a omagia martirii, iar soţia sa va avea parte de un loc demn pentru odihna veşnică. Decizia finală este că cel mai demn loc este Wavel, acolo unde se poate odihni alături de cei care au făcut atâtea pentru ţara noastră: regi, eroi, comandanţi?, a spus cardinalul Dziwisz.

Decizia guvernului privind locul de înmormântare a soţilor Kaczynski a fost una controversată încă de când a fost făcută publică marţi seară.

?Dăunează memoriei fostului preşedinte faptul că este transformat cu forţa în unul dintre părinţii naţiunii... ori el nu era asta?, a declarat Jan Hartman, profesor de etică la Universitatea Jagiellon din Krakovia. El a adăugat că decizia pare una ?politică?.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lech Kaczynski înmormântare
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close