Antena 3 CNN Externe Macedonia şi Grecia, ajutate de ONU să pună capăt disputei legate de numele Macedoniei

Macedonia şi Grecia, ajutate de ONU să pună capăt disputei legate de numele Macedoniei

Macedonia şi Grecia, ajutate de ONU să pună capăt disputei legate de numele Macedoniei
Sursa foto: Foto: cpcs.ro
de S.T.    |    21 Feb 2012   •   11:39

Mediatorul Matthew Nimetz, reprezentant al ONU, se află în Macedonia pentru a lansa o nouă rundă de discuţii menite să pună capăt unei dispute de lungă durată asupra numelui acestei ţări între cei doi vecini Grecia şi Macedonia, informează Associated Press.

Mediatorul Matthew Nimetz  s-a întâlnit luni cu membri ai guvernului macedonean la Skopje şi a declarat reporterilor că el are o “dorinţă sinceră de a rezolva problema”.

Macedonia a fost admisă la Naţiunile Unite în 1993 sub numele provizoriu “Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”. Cu toate acestea, peste 120 de ţări, între care Rusia şi SUA, au recunoscut această ţară balcanică sub numele “Republica Macedonia”.

Din cauza unui litigiu cu ţara vecină Grecia, tocmai din cauza numelui său, aderarea Macedoniei la NATO, precum şi aderarea sa la UE, este blocată de Atena.

Atena susţine că numele de Macedonia implică pretenţii teritoriale faţă de provincia ei din nord denumită de asemenea Macedonia şi a blocat aderarea Skopje la NATO până la rezolvarea disputei.


×
Subiecte în articol: macedonia
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close