Antena 3 CNN Externe Manifestaţie de amploare la Paris, împotriva rasismului

Manifestaţie de amploare la Paris, împotriva rasismului

Manifestaţie de amploare la Paris, împotriva rasismului
Sursa foto: Foto: english.rfi.fr
01 Dec 2013   •   09:18
Mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Paris, împotriva rasismului, ca reacţie la recentele atacuri verbale la adresa ministrului francez al Justiţiei, Christiane Taubira, relatează AFP, conform Mediafax.
Manifestaţia a fost organizată la îndemnul grupului pentru lupta împotriva rasismului SOS Racisme, Ligii internaţionale pentru combaterea rasismului şi antisemitismului (LICRA) şi Ligii pentru Drepturile Omului.
"A venit timpul să ieşim în stradă pentru o exprimare puternică, solidară şi colectivă", a declarat preşedintele SOS Racisme, Cindy Leoni, adăugând că această manifestaţie "ar trebui să devină un punct de plecare".
La manifestaţie au participat mai mulţi oficiali, inclusiv ministrul delegat pentru Reuşita educativă, George Pau-Langevin.
Ministrul francez al Justiţiei, o femeie de culoare, născută în Guyana, a fost comparată în repetate rânduri cu o maimuţă.
Astfel, liderul formaţiunii naţionaliste Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă), Jean-Marie Le Pen, a declarat, la 17 noiembrie, că Christiane Taubira a fost numită ministru "nu pentru patriotismul său", nici pentru că ar fi un "jurist talentat", ci "pentru culoarea sa, care i-ar putea servi drept scut".
De asemenea, Frontul Naţional a anunţat, în octombrie, că a suspendat-o pe una dintre candidatele sale în alegerile municipale franceze din martie 2014, Anne-Sophie Leclere, care şi-a postat pe pagina de Facebook un montaj foto în care apare o maimuţă şi Taubira. 
Leclere a comentat că, în opinia sa, fotografia-montaj "nu are nimic a face" cu rasismul. 
"Maimuţa este un animal, o persoană de culoare este o fiinţă umană. Am prieteni de culoare, dar nu din acest motiv le spun că sunt maimuţe", a afirmat ea, adăugând că este mai degrabă o comparaţie "cu o sălbatică", dar "care nu are vreo legătură cu rasismul sau persoanele de culoare". 
"La limită, prefer să o văd într-un copac, după crengi, decât să o văd în Guvern", a insistat Leclere.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close