Antena 3 CNN Externe Medvedev: Nu există o motivaţie statală care să justifice milioanele de victime ale stalinismului

Medvedev: Nu există o motivaţie statală care să justifice milioanele de victime ale stalinismului

Medvedev: Nu există o motivaţie statală care să justifice milioanele de victime ale stalinismului
30 Oct 2009   •   22:22

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a spus vineri că nu există o motivaţie statală care să justifice milioanele de victime ale stalinismului, într-unul dintre rarele momente în care l-a condamnat pe dictatorul sovietic, ce rămâne o figură adulată în Rusia, relatează AFP.

?Nimic nu ar trebui să fie mai presus de viaţa oamenilor. Nu există justificare pentru represiune?, a declarat Medvedev pe blogul său, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Reprimărilor Politice.

Declarându-se de acord cu apărătorii drepturilor omului, şeful statului rus a precizat că zilele negre ale URSS-ului ar trebui să ocupe acelaşi loc în memoria ruşilor ca şi marea victorie din 1945, unul dintre evenimentele importante din istoria ţării.

?Memoria tragediilor naţionale este la fel de sacră ca şi cea a victoriilor?, a spus el.?Este foarte impotrant că tinerii au posibilitatea de a conştientiza una dintre marile tragedii din istoria Rusiei?.

Milioane de oameni au fost ucişi în timpul colectivizărilor forţate şi a epurărilor politice care au însoţit ascensiunea lui Iosif Visarionovici Stalin din anii 1920 şi 1930.

?Sunt unele persoane care susţin că acele victime au fost justificate de către unele obiective supreme de stat (...) Însă niciun obiectiv nu ar trebui să fie atins cu costul pierderilor de vieţi omeneşti?, a subliniat preşedintele rus.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: presedintele Rusiei
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close