Antena 3 CNN Externe Mihail Saakaşvili a recunoscut înfrângerea partidului său la alegerile legislative în Georgia

Mihail Saakaşvili a recunoscut înfrângerea partidului său la alegerile legislative în Georgia

Mihail Saakaşvili a recunoscut înfrângerea partidului său la alegerile legislative în Georgia
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de N.B.    |    02 Oct 2012   •   15:16

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a recunoscut, marţi, înfrângerea partidului său la alegerile legislative câştigate în mod surprinzător de Visul Georgian, principala coaliţie de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili, informează AFP.

"Este clar că Visul Georgian a câştigat majoritatea" la alegerile legislative de luni, a declarat Saakaşvili într-un discurs televizat.

Gruparea preşedintelui, cu o politică orientată către Vest, care a condus Georgia după Revoluţia Trandafirilor din 2003, a înregistrat rezultate mult mai slabe decât partidul miliardarului Ivanişvili.

Visul Georgian, o grupare politică ce îşi ia numele după un cântec interpretat de fiul lui Ivanişvili, un rapper georgian, a câştigat alegerile la o diferenţă între cinci şi zece procente, conform exit-poll-urilor.

Preşedintele, venit la putere după revoluţia pacifistă din 2003, a regândit Georgia, transformând-o într-un bastion al rezistenţei împotriva influenţei ruseşti, adeptă a politicii economice bazată pe piaţa liberă.

Saakaşvili nu a avut niciun adversar politic capabil să concureze împotriva lui până la apariţia lui Ivanişvili, un filantrop care a cheltuit miliardele câştigate pe filieră rusească în zonele de ţară ale Georgiei.

Ivanişvili şi-a anunţat intrarea în politică în urmă cu aproape doi ani, iar acest lucru i-a adus pierderea cetăţeniei georgiene şi amenzi de zeci de milioane de dolari din partea autorităţilor.

Oficial, cetăţenia a pierdut-o pentru că deţinea şi un paşaport francez (Georgia interzice dubla naţionalitate), iar amenzile au venit ca urmare a unor nereguli în finanţarea diverselor campanii.

În 2003, în timpul Revoluţiei Trandafirilor, care a dus la îndepărtarea regimului corupt condus de Eduard Şevardnadze, Ivanişvili a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai lui Saakaşvili, cel care a preluat puterea.

Însă, odată cu trecerea timpului, Ivanişvili a devenit tot mai dezamăgit de aliatul său, dezacordurile dintre cei doi au devenit tot mai dese, iar relaţia atât de strânsă din urmă cu un deceniu s-a răcit definitiv.

Ivanişvili a rupt definitiv relaţiile cu fostul său prieten în 2007, atunci când Saakaşvili a înăbuşit mai multe proteste ale opoziţiei şi a înăsprit controlul presei. Un an mai târziu, Georgia s-a găsit într-un scurt, dar dezastruos, război cu Rusia.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close