Antena 3 Externe Mii de kurzi au ieşit pe străzile Parisului pentru a manifesta după asasinarea a trei militante

Mii de kurzi au ieşit pe străzile Parisului pentru a manifesta după asasinarea a trei militante

de N.B.    |    12 Ian 2013   •   21:44
Mii de kurzi au ieşit pe străzile Parisului pentru a manifesta după asasinarea a trei militante
Sursa foto: Foto: al-monitor.com

Parisul a fost luat cu asalt de mii de kurzi, care au venit din toată Europa să manifesteze. Ei şi-au exprimat indignarea după asasinarea a trei militante kurde ce aveau legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din capitala franceză, relatează Mediafax

În ciuda ploii şi purtând drapele dintre care unele cu figura lui Abdullah Ocalan, liderul PKK încarcerat în Turcia, kurzii veniţi din Germania le-au adus un omagiu lui Sakine Cansiz, Fidan Dogan şi Leyla Soylemez, împuşcate în cap mortal în centrul de informaţii al Kurdistanului din centrul Parisului.

Mulţimea flutura bannere pe care se putea citi "martirii revoluţiei sunt eterni". "Această crimă este o crimă împotriva poporului kurd, împotriva păcii", a declarat o participantă la manifestaţie înainte ca marşul să plece către gara de est, cerând arestarea comanditarilor, suspendarea unui acord de cooperare poliţienească între Franţa şi Turcia şi retragerea PKK de pe lista organizaţiilor teroriste.

"Această agresiune a avut loc într-un moment în care discuţiile în curs pentru găsirea unei soluţii la problema kurdă din Turcia sunt de actualitate", subliniază Federaţia asociaţiilor kurde din Franţa (Feyka) într-un apel distribuit pe parcursul manifestaţiei.

"Statul francez are partea sa de responsabilitate. Dacă autorii acestor delicte nu sunt găsiţi, Franţa va fi considerată în mod indiscutabil drept complice", a adăugat apelul.

La rândul său, Turcia, prin vocea premierului turc Recep Tayyip Erdogan, a cerut Franţei, sâmbătă, să elucideze "imediat" uciderea celor trei femei.

"Franţa trebuie să elucideze imediat acest incident", a declarat Erdogan la televiziune. "De asemenea, şeful statului trebuie să le explice imediat francezilor, turcilor şi restului lumii de ce ... este în legătură cu aceşti terorişti", a adăugat el.

Preşedintele francez François Hollande a declarat joi că o cunoaşte pe una dintre cele trei victime, care "se întâlnea periodic" cu oameni politici francezi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close