Mii de ultranaţionalişti au ieşit pe străzile din Moscova pentru a cere demisia preşedintelui Vladimir Putin

de G.S.    |    04 Noi 2012   •   19:19
Mii de ultranaţionalişti au ieşit pe străzile din Moscova pentru a cere demisia preşedintelui Vladimir Putin Foto: Mediafax/AFP

Mii de ultranaţionalişti care au ieşit duminică pe străzile Moscovei, ca în fiecare an cu ocazia "Marşului rus", au cerut demisia preşedintelui Vladimir Putin, pe care îl acuză că nu protejează poporul rus, denunţând, de asemenea, imigraţia ilegală, transmite AFP.
   
Unul dintre organizatorii marşului, Aleksandr Belov, a estimat la 20.000 numărul participanţilor la această acţiune. Dar, potrivit poliţiei, este vorba de circa 6.000 de persoane.
   
Numeroşi demonstranţi aveau faţa acoperită, sfidând astfel o nouă lege ce interzice purtarea de măşti în timpul manifestaţiilor.
   
Potrivit poliţiei, 25 de persoane care purtau haine militare negre au fost reţinute.
   
Belov a afirmat că Putin nu protejează Rusia de sosirea masivă a imigranţilor veniţi în special din fostele republici sovietice din Asia Centrală.
   
Activiştii în domeniul libertăţilor individuale se declară îngrijoraţi de creşterea rasismului şi xenofobiei de la destrămarea URSS, în contextul în care sute de mii de persoane originare din Caucazul rus şi din Asia Centrală au venit să lucreze şi să trăiască în marile oraşe ruse pentru a scăpa de sărăcia din regiunea lor de origine.
   
Potrivit observatorilor, retorica naţionalistă câştigă din ce în ce mai mult teren în rândul oamenilor politici.

De aproximativ un an, regimul lui Vladimir Putin se confruntă cu o contestare de o amploare fără precedent. La apelul opoziţiei, sute de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de alegerile considerate marcate de fraude şi faţă de revenirea lui Putin la Kremlin.

x close