Antena 3 CNN Externe Miza ascunsă a capturării orașului ucrainean Soledar, dezvăluită de șeful mercenarilor Wagner

Miza ascunsă a capturării orașului ucrainean Soledar, dezvăluită de șeful mercenarilor Wagner

Moscova urmează, probabil, să-și impună în cele din urmă controlul asupra localității miniere Soledar din estul Ucrainei, după luni de lupte grele cu forțele ucrainene.

Miza ascunsă a capturării orașului ucrainean Soledar, dezvăluită de șeful mercenarilor Wagner
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Ian 2023   •   13:36

Evaluarea situației din teren aparține Ministrului britanic al Apărării.

Conform instituției citate, trupele ruse și mercenarii grupului Wagner au înregistrat avansuri în ultimele patru zile.

Soledar se află în apropiere de Bahmut, un oraș strategic unde părțile combatante sunt, de asemenea, angrenate într-o încleștare sângeroasă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că "aproape că nu a mai rămas nimic viu în Soledar" și că "niciun zid nu a mai rămas în picioare".

"Așa arată nebunia", a conchis el.

Șeful Wagner: "O rețea subterană prin care pot circula tancuri!"

Cu o populație de 10.000 de oameni înainte de război, Soledar poate fi văzut drept o piatră de hotar în eforturile de capturare a orașului Bahmut, valoarea sa strategică fiind discutabilă, notează BBC.

Însă un oficial american a spus recent că Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, vrea controlul asupra vastelor mine de sare și sare din zonă.

Potrivit evaluărilor britanice, luptele pentru Soledar s-au concentrat parțial pe intrările în sistemul de tuneluri dezafectate cu o lungime de 200 de kilometri.

Atât Rusia cât și Ucraina sunt, probabil, preocupate de faptul că aceste tuneluri pot fi folosite pentru infiltrare în spatele propriilor lor poziții, conform estimărilor de la Londra.

Evgheni Prigojin și-a confirmat interesul pentru vechile mine, numindu-le "cireașa de pe tort" în importanța strategică a zonei Bahmut.

Potrivit șefului grupului Wagner, este vorba despre "o rețea de 'orașe' subterane care pot adăposti un grup mare de oameni la adâncimi de 80 - 100 de metri și care permit, de asemenea, mișcarea neîngrădită a tancurilor și a altor vehicule militare.

Oficial american: "O bună bucată din Soledar, în mâinile rușilor"

În pofida avansului rus la Soledar, analizele experților britanici spun că este improbabil ca Rusia să captureze "imediat" orașul Bahmut, în contextul liniilor stabile de apărare ale ucrainenilor.

În ceea ce privește situația  la zi în Soledar, un oficial militar american de rang înalt de la Pentagon a declarat, luni, că "o bună parte" din localitate se află deja în mâinile rușilor.

Oficialul american a mai caracterizat drept "sălbatice" luptele care au loc de câteva luni în jurul orașului Bahmut.

BBC mai amintește că doi voluntari britanici în Ucraina - Andrew Bagshaw și Christopher Parry - au fost dați dispăruți în timp ce se îndreptau spre Soledar.

Despre cei doi nu se mai știe nimic de vinerea trecută, menționează sursa citată.

Foto: soldați ucraineni în Donețk, 8 ianuarie 2023

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close