Antena 3 CNN Externe Șeful NATO admite că Bahmut ar putea cădea în câteva zile | Ucraina cere aliaților un milion de obuze | Borrell: "Europenii pot să mai aștepte!"

Șeful NATO admite că Bahmut ar putea cădea în câteva zile | Ucraina cere aliaților un milion de obuze | Borrell: "Europenii pot să mai aștepte!"

Armata ucraineană, care trage mii de obuze zilnic pentru a respinge trupele ruse, se află în criză de proiectile de calibrul 155 mm.

Șeful NATO admite că Bahmut ar putea cădea în câteva zile | Ucraina cere aliaților un milion de obuze | Borrell: "Europenii pot să mai aștepte!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Mar 2023   •   17:19

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a spus că forțele de apărare ale țării sale au nevoie de un milion de obuze de 155 milimetri, precum și de proiectile de 105 milimetri, a căror valoare se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro.

Vorbind cu ziariștii înainte de reuniunea miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Stockholm, Reznikov a menționat că muniția trebuie trimisă cât mai repede posibil.

Ministrul ucrainean a precizat că susține un plan propus de Estonia, care presupune ca statele UE să garanteze împreună aceste muniții.

Ucraina are nevoie de 90.000 până la 100.000 de proiectile de artilerie pe lună, a mai spus Oleksii Reznikov.

Stoltenberg: "Nu putem exclude căderea Bahmut în mâinile rușilor în câteva zile"

Reuniunea din Stockholm are drept obiectiv propunerea unor decizii care să fie adoptate la reuniunea miniștrilor europeni de Externe din 20 martie.

Între timp, armata ucraineană este amenințată cu încercuirea în orașul Bahmut, asediat de trupele ruse de mai multe luni.

"Nu putem exclude ca Bahmut să cadă în zilele următoare", a declarat la Stockholm secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

O eventuală cădere a acestui oraș în mâinile trupelor ruse le-ar deschide acestora "cale liberă" în estul Ucrainei, a avertizat anterior președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Josep Borrell: "Statele europene nu sunt în război, pot să mai aștepte pentru muniție"

Stoltenberg a atras atenția că războiul din Ucraina "a devenit un război de uzură", iar diferența între cantitatea de muniții folosită de armata ucraineană și producția statelor NATO care oferă ajutor militar Ucrainei "nu este sustenabilă", ceea ce înseamnă că trebuie mărită producția.

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a pronunțat pentru aprovizionarea Ucrainei cu muniții, chiar în detrimentul statelor UE.

"Ucrainenii au nevoie de ele acum. Statele membre, din fericire pentru ele, nu sunt în război, așa că mai pot să aștepte", a spus Borrell, cu referire la livrările necesare pentru completarea stocurilor diminuate în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) condus de diplomatul european a cerut membrilor să contribuie cu încă un miliard de euro la așa-numita "Facilitate europeană pentru pace" (FEP).

Banii sunt necesari pentru a finanța achiziția a circa 250.000 de obuze de artilerie de calibrul 155 mm pentru Ucraina, propunere discutată la reuniunea de la Stockholm.

Ucraina spune însă că are nevoie de cel puțin patru ori mai multe.

Surse: CNN, Agerpres

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close