Antena 3 CNN Externe Nelson Mandela a murit înconjurat de familie

Nelson Mandela a murit înconjurat de familie

Nelson Mandela a murit înconjurat de familie
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de S.T.    |    10 Dec 2013   •   09:51

Nelson Mandela a murit, joi, înconjurat de familie până în ultimele momente de viaţă, a povestit, luni, pentru BBC, fiica sa cea mare Makaziwe, relatează AFP.
   
"Până în ultimul moment, noi am fost acolo", a povestit ea jurnalistului Komla Dumor.
   
"Copiii au fost acolo, nepoţii au fost acolo, Graça (soţia sa) a fost acolo, am fost cu toţii în jurul lui şi până în ultimul moment am fost alături de el joi toată ziua", a asigurat ea. Fostul preşedinte sud-african a murit joi la vârsta de 95 de ani, după o lungă agonie.
   
Boala sa a reprezentat "o perioadă foarte lungă şi dureroasă", dar ultima săptămână înaintea morţii a fost "minunată", a asigurat fiica sa cea mare.
   
Ea a declarat că speră ca lumea să îşi amintească de tatăl său nu numai pentru lupta sa politică în favoarea libertăţii, ci şi pentru valorile morale şi spirituale pe care le-a apărat el.
   
"Cred că el ştia că dacă nu iartă, va rămâne prizonier cu sufletul. Lecţia pe care o învăţăm din viaţa sa este să ai curajul să îi ierţi pe ceilalţi", a declarat ea.
   
Nelson Mandela a petrecut 27 de ani în închisorile apartheidului înainte de a fi eliberat, în 1990, şi de a deveni, patru ani mai târziu, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
   
"Nimeni dintre noi nu s-a născut ca să urască şi dacă puteţi învăţa o fiinţă umană să urască, puteţi să o învăţaţi şi cum să iubească, să îmbrăţişeze şi să ierte", a adăugat Makaziwe Mandela.
   
Ea a povestit, de asemenea, cât de greu i-a fost uneori să împărtăşească emoţii cu tatăl ei.
   
"Tatăl meu era stângaci cu emoţiile sale, oamenii nu înţeleg acest lucru", a povestit ea.
   
"El nu putea să îşi exprime emoţiile. Când începea să fie emoţionat, spunea ?oh, Dumnezeule, ce sunt pe cale să fac? şi tăcea", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: Nelson Mandela
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close