Antena 3 CNN Externe O altă amprentă a crizei în Italia. Exporturile de bijuterii au scăzut puternic

O altă amprentă a crizei în Italia. Exporturile de bijuterii au scăzut puternic

O altă amprentă a crizei în Italia. Exporturile de bijuterii au scăzut puternic
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    16 Ian 2012   •   10:33

Exporturile de bijuterii din Italia, cel mai mare producător şi exportator din Europa, au scăzut cu peste 10% anul trecut şi se vor reduce din nou în 2012, din cauza scăderii cererii în contextul încetinirii activităţii economice mondiale, potrivit oficialilor din industrie, citaţi de Reuters.

"Este criză. Lumea are mai puţini banii, unii îşi pierd locurile de muncă. Primul lucru la care renunţă este cumpărarea de bijuterii. 2012 va fi nu an foarte dificil", a declarata Licia Mattioli, preşedinte al Federorafi, federaţia italiană a producătorilor de bijuterii.

În ultimii ani, industria italiană a bijuteriilor, care vinde la export circa 70% din producţie, şi-a pierdut statutul de jucător dominant la nivel mondial, din cauza concurenţei dure din China, India şi Turcia.

Criza economică din 2008 şi 2009 şi criza datoriilor de stat şi-au lăsat de asemenea amprenta asupra vânzărilor de bijuterii, arată patronatul italian, precum şi creşterea preţului aurului, care a influenţat atât costurile producătorilor, cât şi cererea.

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close