Antena 3 CNN Externe O cincime dintre polonezi consideră accidentul de la Smolensk un atac împotriva lui Lech Kaczynski

O cincime dintre polonezi consideră accidentul de la Smolensk un atac împotriva lui Lech Kaczynski

O cincime dintre polonezi consideră accidentul de la Smolensk un atac împotriva lui Lech Kaczynski
Sursa foto: Foto: Antena 3
10 Apr 2012   •   18:35

Unul din cinci polonezi crede că dezastrul aviatic din 10 aprilie 2010 de la Smolensk a fost un "atac" asupra preşedintelui polonez Lech Kaczynski şi unul din trei crede că accidentul a fost cauzat de o "eroare rusă", relatează Radio Polonia, în pagina electronică.
   
Potrivit unui sondaj realizat de TNS OBOP la împlinirea a doi ani de la catastrofa aeriană de la Smolensk, 18% dintre cei chestionaţi cred că accidentul, în care au murit 96 de persoane, a fost un atac împotriva preşedintelui polonez.
   
Cea mai populară explicaţie pentru dezastru este totuşi "eroarea controlorilor de trafic aerian ruşi". Astfel, 32% dintre polonezi învinovăţesc controlorii de la aeroportul din Smolensk.
   
Ancheta oficială rusă a conchis că accidentul a fost provocat de o "eroare a pilotului", în timp ce investigaţia poloneză a identificat erori umane, inclusiv greşeli ale controlorilor de trafic aerian ruşi.
   
Persoanele chestionate în acest sondaj au putut oferi mai mult de un răspuns, iar cea de-a doua explicaţie prezentă cel mai des a fost o "eroare a pilotului".
   
Aproximativ 27% citează "erori făcute de oficialii polonezi în organizarea zborului", în timp ce 22% acuză "presiunea exercitată asupra piloţilor de superiorii lor, pentru a ateriza".
   
Doar 13% invocă o "defecţiune a avionului" drept cauză a accidentului, iar 16% susţin că este "greu de spus" care sunt cauzele reale.
   
Un sondaj paralel realizat de TNS OBOP, arată că 40% dintre persoanele chestionate consideră accidentul de la Smolensk drept cel mai important eveniment din istoria recentă a Poloniei.
   
Totuşi, 83% aleg moartea Papei Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză, 57% aderarea Poloniei la UE, iar 45 la sută căderea sistemului comunist şi alegerile libere. Alţi 9 la sută aleg participarea Poloniei la războiul din Irak.
   
Sondajul a fost realizat pentru Gazeta Wyborcza pe un eşantion de 500 de persoane.


×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close