Antena 3 CNN Externe O femeie-soldat din Israel a postat poze cu prizonieri palestinieni pe FaceBook

O femeie-soldat din Israel a postat poze cu prizonieri palestinieni pe FaceBook

O femeie-soldat din Israel a postat poze cu prizonieri palestinieni pe FaceBook
17 Aug 2010   •   10:53

O femeie din Israel a reuşit să şocheze opinia publică, după ce a postat pe Facebook două fotografii din timpul serviciului ei militar. Pozele, reluate de televiziunea israeliană, o înfăţişează alături de prizonieri palestinieni legaţi la ochi, într-o postură umilitoare. Palestinienii au protestat vehement iar armata israeliană a calificat atitudinea femeii drept "ruşinoasă".

Femeia, care şi-a încheiat serviciul militar, nu credea că va stârni un asemenea scandal când a postat pe Facebook cele două imagini din 2008, în albumul "Armata... cea mai bună perioadă din viaţa mea :)". "Nu înţeleg cu ce am greşit. Nu există violenţă sau intenţie de a umili pe cineva în pozele mele. Le-am făcut pentru a-mi aminti de această experienţă. Nu e nicio declaraţie politică sau de altă natură. Am vrut doar să îmi aduc aminte de armată şi atât", a declarat Eden Abergil.

Tânăra pozează destinsă, în uniformă, alături de palestinienii legaţi la mâini şi cu ochii acoperiţi. Deşi prizonierii nu par să fi fost supuşi violenţei, incidentul a reamintit de uriaşul scandal al abuzurilor din închisoarea Abu Ghraib, din Irak, care a trimis după gratii mai mulţi soldaţi americani. Armata israeliană s-a grăbit să condamne atitudinea fostei sale membre: "Este vorba de o serioasă încălcare a codului nostru moral şi etic, iar dacă această femeie-soldat s-ar mai afla acum în serviciul activ, cred că, fără îndoială, ar fi trimisă imediat în faţa curţii marţiale".

Şi mai indignaţi sunt, bineînţeles, palestinienii, care consideră că pozele simbolizează umilinţa continuă a vieţii lor sub ocupaţia israeliană. În opinia Comitetului Israelian împotriva Torturii, imaginile dovedesc că militarii israelieni s-au obişnuit să-i trateze pe palestinieni ca pe nişte obiecte, şi nu ca pe fiinţe umane. Autoarea pozelor a refuzat să răspundă la întrebările reporterilor. În ciuda scandalului, nu este sigur că ea va fi pedepsită în vreun fel.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: palestinieni
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close