Antena 3 CNN Externe Obama, discurs despre starea naţiunii: relansarea economiei şi crearea de locuri de muncă (VIDEO)

Obama, discurs despre starea naţiunii: relansarea economiei şi crearea de locuri de muncă (VIDEO)

Obama, discurs despre starea naţiunii: relansarea economiei şi crearea de locuri de muncă (VIDEO)
Sursa foto: obama
28 Ian 2010   •   10:48

Preşedintele american Barack Obama şi-a prezentat primul discurs despre Starea Naţiunii, în faţa camerelor reunite ale Congresului. Printre principalele teme abordate de liderul de la Casa Albă s-au numărat relansarea economiei, domeniu care preocupă majoritatea a americanilor şi crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care SUA se confruntă cu o rată a şomajului de 10%.

Preşedintele american şi-a început discursul amintind că a preluat mandatul pe fondul a două războaie în care SUA erau şi sunt implicate şi în condiţiile în care economia ţării era în recesiune iar sistemul financiar în pragul colapsului.

?Un an mai târziu, partea cea grea a furtunii a trecut, dar efectele devastatoare rămân? a spus Obama. El a recunoscut că cele mai mari provocări cu care se confruntă administraţia sa sunt situaţia dificilă de pe piaţa muncii, unde, în ciuda măsurilor anticriză, şomajul ajunge la 10%, dar şi deficitul bugetar mare. Obama a anunţat că prioritatea administraţiei sale pentru anul 2010 va fi crearea de locuri de muncă.

Preşedintele american şi-a susţinut decizia de a impune taxe marilor bănci, în schimbul ajutorului federal oferit pentru salvarea acestora de la faliment. ?Dacă aceste companii îşi permit să dea din nou bonusuri mari, îşi pot permite o taxă modestă pentru a plăti înapoi contribuabililor care i-au împrumutat atunci când au avut nevoie? a spus Obama.



Preşedintele american a anunţat un set de măsuri pentru sprijinirea clasei de mijloc - cea mai afectată de şomaj, dar şi măsuri de austeritate care vor însemna îngheţarea timp de trei ani a 15% din cheltuielile federale.

În discursul său, Obama a făcut referire şi la eforturile sale de a reforma sistemul de sănătate, a promis dublarea exporturilor SUA în următorii 5 ani şi întărirea acordurilor comerciale.

O altă temă pe larg abordată de preşedintele Obama a fost reforma sistemului de educaţie, de altfel unul dintre domeniile care vor fi scutite de măsurile de austeritate. Obama intenţionează să mărească cheltuielie pentru educaţie cu 6,2% faţă de anul trecut, în paralel cu o reformă pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului.

El a vorbit şi despre ameninţările teroriste la adresa SUA, despre războaiele din Irak şi Afganistan şi revenirea trupelor americane acasă. Mai mult, el a cerut ca legea care le interzice soldaţilor americani homosexuali să îşi declare orientarea să fie abrogată.

Printre cei invitaţi de Michelle Obama să asiste la discursul despre Starea Naţiunii se numără cei doi ofiţeri care au pus capăt masacrului de la Fort Hood, mai mulţi elevi eminenţi dar şi ambasadorul haitian în SUA.

Discursul preşedintelui american a fost urmărit în direct de aproximativ 50 de milioane de americani.

Tradiţia discursului despre Starea Naţiunii datează de 220 de ani.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Obama
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close