Antena 3 CNN Externe Obama face apel la americani să exercite presiuni asupra Congresului

Obama face apel la americani să exercite presiuni asupra Congresului

Obama face apel la americani să exercite presiuni asupra Congresului
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   09:15

Preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe americani să exercite presiuni asupra Congresului pentru ca acesta să adopte planul său de ajutorare a debitorilor imobiliari aflaţi în dificultate pe care l-a propus în februarie, argumentând că el va ajuta familiile şi clasa mijlocie, relatează AFP.
   
"Prezentaţi-vă la Capitoliu şi spuneţi-le, când se va relua (sesiunea) Congresului la Washington, că ar face bine să pună mâna să muncească", a declarat Obama în discursul său săptămânal radiodifuzat.
   
"Voi faceţi tot ceea ce puteţi pentru a vă asuma responsabilităţile. Congresul să facă şi el acelaşi lucru", a adăugat preşedintele american.

Acest plan ar urma să le permită titularilor unor împrumuturi imobiliare sufocaţi de rate să economisească aproximativ 3.000 de dolari pe an din împrumuturile contractate, prin dobânzi mai mici.
   
Pentru finanţarea planului, Obama a propus în februarie impunerea unei "mici taxe celor mai mari bănci", în numele responsabilităţii băncilor în criza creditelor de tip "subprime" (ipotecare cu risc) în perioada 2006-2007.
   
Însă acest plan nu a fost niciodată introdus să fie votat în Congres, unde republicanii au preluat începând din 2011 majoritatea în cadrul Camerei Reprezentanţilor, deţinând controlul de facto asupra tuturor deciziilor referitoare la buget.
   
Preţul locuinţelor în Statele Unite au crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, potrivit unei anchete realizată de Case-Shiller publicată marţi de către Standard and Poor's.
   
Piaţa imobiliară este pe cale de "vindecare", însă acest proces "va necesita timp, înainte ca sectorul să se ănsănătoşească complet", a apreciat Obama, care susţine de asemenea că acest plan va ajuta la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.
   
"Atunci când oamenii cheltuiesc mai puţin cu împrumuturile lor imobiliare, cheltuiesc mai mult în cadrul afacerilor locale. Iar când aceste întreprinderi au mai mulţi clienţi, încep să angajeze mai mulţi salariaţi", a subliniat preşedintele Statelor Unite.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close