Antena 3 CNN Externe OMS, acuzată de CE că a declarat pandemia de gripă porcină la presiunile companiilor farmaceutice

OMS, acuzată de CE că a declarat pandemia de gripă porcină la presiunile companiilor farmaceutice

OMS, acuzată de CE că a declarat pandemia de gripă porcină la presiunile companiilor farmaceutice
26 Ian 2010   •   17:19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată marţi, de Consiliul Europei, că ar fi declarat starea de pandemie de gripă porcină (A H1N1) la presiunea companiilor farmaceutice. Reprezentanţii OMS au fost chemaţi la audieri de către CE, după ce unii dintre parlamentarii europeni, aleşi în ianuarie, au declarat că este o falsă pandemie şi au cerut o anchetă, transmite AFP.


Organizaţia a negat acuzaţiile formulate de Dr. Wolfgang Wodarg, un epidemiolog care a spus că OMS a exagerat ameninţările reprezentate de gripă, descriind-o ca o ?pandemie? sub presiunea companiilor farmaceutice.

?Copiii noştri au fost vaccinaţi fără a fi necesar, OMS a făcut o eroare gravă şi nu merită încrederea noastră?, a spus Wodarg.

"Companiile farmaceutice abia aşteptau pandemia"
?Companiile farmaceutice abia aşteptau acest anunţ atunci când boala era relativ severă?, a declarat acesta argumentând că producătorii de vaccinuri aşteptau cu sufletul la gură ?reţetele suculente?.

El a acuzat laboratoarele de ?folosirea unor substanţe cu efect malefic?, care prezintă un potenţial risc pentru persoanele care s-au vaccinat. ?Nu excludem posibilitatea dezvoltării în viitor a unor forme de cancer?, a sugerat doctorul german.

OMS se apără: nu am fost influenţaţi de companiile farmaceutice
Keiji Fukuda, consilier special în privinţa problemelor legate de pandemii, din partea OMS, a spus că organizaţia pe care o reprezintă ?nu a fost influenţată de companiile farmaceutice?. El a amintit că experţii consultaţi ?trebuie să să semneze o declaraţie pe propria răsoundere cu privire la interesele lor private?. Criticat pentru lipsa transparenţei, numărul doi al OMS a argumentat, fără a convinge însă, că unele date nu au fost în concordanţă cu cele publicate prin lege.

Controversa a continuat ajungând chiar la definirea termenului ?pandemie?.

Wodarg a legat în principal, denumirea de rata mortalităţilor, în timp ce Fukuda a spus că starea de pandemie intervine atunci când ?virusul se răspândeşte în întreaga lume?. ?Nu putem şti imediat câte victime vor fi şi vor mai trece cel puţin doi ani până când vom face o estimare exactă?, a adăugat reprezentantul OMS.



Pandemia, declarată în iunie 2009
În iunie 2009, un comitet de experţi din opt ţări a declarat în unanimitate că au fost întrunite criteriile pentru declararea stării de pandemie, s-a apărat reprezentantul OMS.

Dr. Luc Hessel, din partea producătorilor europeni de vaccinuri, a declarat că ?aproximativ 38 de milioane de oameni au fost vaccinaţi în Europa, iar problemele cauzate de acestea au fost moderate spre scăzute?.

Comitetul European al Sănătăţii a cerut reprezentantului guvernului britanic, Paul Flynn, să întocmească un raport în această problemă şi să-l prezinte în faţa Consiliului Europei, care va adopta apoi o recomandare.

Pandemia de gripă porcină H1N1 a ucis cel puţin 14.142 persoane în întreaga lume de la apariţia ei, în martie, pe continentul american, potrivit celui mai nou raport al OMS.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: virusul AH1N1
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close