Antena 3 CNN Externe "Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama", avertizează congresmeni republicani

"Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama", avertizează congresmeni republicani

"Orice acord nuclear cu Iranul va fi valabil doar în mandatul lui Obama", avertizează congresmeni republicani
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
10 Mar 2015   •   08:38

Zeci de congresmeni republicani americani avertizează Iranul că orice acord în domeniul nuclear semnat cu Statele Unite va fi valabil doar până la finalul mandatului preşedintelui democrat Barack Obama, informează Reuters.
   
Potrivit unei scrisori semnate de 47 de senatori republicani, Congresul trebuie să joace un rol important în ratificarea acordurilor internaţionale, subliniindu-se că mandatul preşedintelui Barack Obama se încheie în ianuarie 2017.
   
"Vom considera că orice acord neaprobat de Congres referitor la programul de arme nucleare iranian va fi un document executiv între preşedintele Obama şi ayatollahul Ali Khamenei", avertizează cei 47 de congresmeni republicani.
   
"Următorul preşedinte ar putea revoca un astfel de acord executiv cu o simplă semnătură, iar Congresul va putea modifica oricând un asemenea acord", se mai arată în scrisoare.
   
Avertismenul intervine la mai puţin de o săptămână după discursul rostit în Congresul SUA, la invitaţia republicanilor, de premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, care a avertizat că un Iran dotat cu arme nucleare ar fi o mare ameninţare pentru întreaga lume.
   
Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) poartă negocieri pe tema programului nuclear iranian. Israelul şi Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.
 

×
Subiecte în articol: Obama
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close