Antena 3 CNN Externe Paris. Mii de persoane au manifestat împotriva "Europei austerităţii"

Paris. Mii de persoane au manifestat împotriva "Europei austerităţii"

Paris. Mii de persoane au manifestat împotriva "Europei austerităţii"
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
30 Sep 2012   •   19:23

Mii de persoane au manifestat duminică la Paris împotriva Europei "austerităţii", la apelul unui număr de aproximativ 60 de organizaţii, inclusiv Frontul de Stânga, cu două zile înainte de începerea examinării în Parlament a Tratatului bugetar european, relatează AFP.
   
Potrivit partidului Frontul de Stânga (stânga radicală), la marş au participat "peste 50.000" de manifestanţi, la plecarea coloanei. Nicio estimare nu era disponibilă imediat din partea poliţiei.
   
"Această zi este ziua în care poporul francez se pune în mişcare împotriva politicii de austeritate", a declarat Jean-Luc Mélenchon, copreşedintele partidului, insistând asupra prezenţei alături de el a unor eurodeputaţi din cadrul stângii radicale, o spaniolă şi o portugheză.
   
Mélenchon, fost candidat la preşedinţie, a respins afirmaţia potrivit căreia ar fi vorba despre o reuniune a opoziţiei faţă de Guvern. "Este o manifestaţie de opoziţie faţă de politicile de austeritate", a insistat el.
   
În afară de Frontul de Stânga, sindicate şi asociaţii au îndemnat, de asemenea, la o participare la manifestaţie.
   
Această manifestaţie intervine în contextul în care deputaţii francezi examinează începând de marţi Tratatul bugetar european, considerat, de către o parte a stângii, sinonim cu aprobarea politicilor europene de austeritate.
   
Adunarea Naţională şi Senatul urmează să ratifice până la sfârşitul lui octombrie acest text, care obligă cele 25 de state semnatare să nu depăşească, pe termen mediu, un deficit "structural", adică indiferent de conjunctură să fie egal cu 0,5% din PIB.
   
Frontul de stânga se opune aprig textului, căruia i se opun şi ecologiştii, aripa de stânga a Partidului Socialist (PS) şi, de cealaltă parte a eşicherului politic, Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) şi suveraniştii.
   
În schimb, UMP (Uniunea pentru Mişcare Populară, dreapta conservatoare) şi formaţiuni de centru precum conducerea PS şi marea majoritate a parlamentarilor socialişti aprobă acest Pact semnat în martie de către Nicolas Sarkozy, pe care François Hollande, în cursul campaniei electorale, a promis să îl renegocieze.
   
După ce a fost ales, preşedintele socialist a obţinut de la partenerii săi europeni, la sfârşitul lui iunie, să adauge un "pact european pentru creştere (economică) şi (creare de) locuri de muncă" Tratatului bugetar, însă textul acestuia este în continuare neschimbat.
   
"Ambiguitatea în a spune ?nu? înseamnă o ieşire din zona euro", a avertizat duminică premierul. "François Hollande, la fel ca şi mine, nu ne vom asuma niciodată responsabilitatea (...) dispariţiei euro", a adăugat el.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close