Antena 3 CNN Externe Parlamentarii kurzi demisionează în masă din Parlamentul turc. Partidul lor, scos în afara legii

Parlamentarii kurzi demisionează în masă din Parlamentul turc. Partidul lor, scos în afara legii

Parlamentarii kurzi demisionează în masă din Parlamentul turc. Partidul lor, scos în afara legii
Sursa foto: ahmet turk
15 Dec 2009   •   16:34

Parlamentarii kurzi au anunţat luni că vor demisiona din Parlament, la trei zile după ce cea mai înaltă instanţă din Turcia a interzis partidul lor politic pe motiv că este "punctul central al terorismului."

Ahmet Turk, copreşedinte al acum-defunctului Partid al Societăţii Democratice, cunoscut după iniţialele sale turce-DTP -- a făcut anunţul în cadrul unei declaraţii către presă.
Vineri, Curtea Constituţională i-a exclus pe Turk şi copreşedintele formaţiunii Aysel Tugluk din Parlament şi le-a interzis să mai intre în politică în următorii cinci ani. Anunţul făcut de ceilalţi 19 colegi parlamentari că vor demisiona ca semn de protest ar putea alimenta tensiunile dintre stat şi minoritatea kurdă din Turcia- de circa 12 milioane persoane.
"Decizia Curţii Constituţionale ar putea lipsi un important segment al votanţilor turci de reprezentarea lor politică," aprecia un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
La sfârşitul săptămânii trecut, Ahmet Turk a denunţat decizia curţii în faţa a 10.000 de susţinători la in Diyarbakir, capitala politică neoficială a kurzilor. Ulterior discursului, mai multe sute de kurzi au protestat pe străzi confruntându-se cu poliţia.
Interzicerea DTP vine după o săptămână de revolte şi ciocniri dintre poliţie şi kurzi în mai multe oraşe din Turcia.

Tensiunile au luat amploare rapid, pe fondul relatărilor că liderul închis al mişcării separatiste kurde- Partidul Muncitorilor din Kurdistan - PKK -- a fost mutat într-o celulă mai mică, iar PKK şi-a asumat responsabilitatea pentru un atac ce a dus la moartea a şapte soldaţi turci.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia PKK
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close