Antena 3 CNN Externe Pentagonul a distrus întregul tiraj al memoriilor unui ofiţer pentru a proteja secretul de stat

Pentagonul a distrus întregul tiraj al memoriilor unui ofiţer pentru a proteja secretul de stat

Pentagonul a distrus întregul tiraj al memoriilor unui ofiţer pentru a proteja secretul de stat
Sursa foto: Foto: getrichslowly.org
26 Sep 2010   •   14:16

Departamentul american al Apărării a cumpărat recent şi a distrus mii de exemplare ale memoriilor unui ofiţer în rezervă, într-o încercare de a proteja secretul de stat, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de CNN.

"Departamentul Apărării a decis să cumpere exemplarele din primul tiraj, deoarece conţineau informaţii care pot aduce atingere securităţii naţionale", a declarat April Cunningham, adăugând că au fost distruse circa 9.500 de exemplare din cartea Operation Dark Hearth a locotenent-colonelului Anthony Shaffer.

Shaffer a declarat că a fost anunţat vineri despre achiziţionarea tirajului. "Cineva care cumpără 10.000 de cărţi pentru a evita răspândirea unei poveşti în epoca digitală este ilar", a spus el.

Editorul lui Shaffer, St. Martin's Press, a tipărit un al doilea tiraj al cărţii, despre care afirmă că include o serie de modificări solicitate de guvern şi redactarea unor pasaje despre care autorul a fost informat că sunt clasificate.

Un memoriu al Agenţiei pentru informaţii de apărare datat 6 august afirmă că agenţia a încercat timp de aproape două luni să obţină o copie a manuscrisului, iar ancheta "a identificat informaţii clasificate, a căror publicare ar putea provoca probleme serioase pentru securitatea naţională". Documentul precizează că manuscrisul conţine detalii privind operaţiuni secrete ale Comandamentului american pentru operaţiuni speciale, CIA şi Agenţiei Naţionale de Securitate.

Avocatul lui Shaffer a declarat însă că memoriile au fost verificate de superiorii acestuia înaintea publicării. "A existat o aprobare de la Comandamentul forţelor de rezervă", a spus el.

Memoriile conţin relatări ale perioadei petrecute de Shaffer în Afganistan, ca ofiţer al Agenţiei pentru informaţii militare în timpul administraţiei preşedintelui George W. Bush.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Pentagon ofiter
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close