Antena 3 CNN Externe Previziuni sumbre despre inteligența artificială, făcute chiar de către un robot | Pierdem controlul Planetei

Previziuni sumbre despre inteligența artificială, făcute chiar de către un robot | Pierdem controlul Planetei

Inteligența artificială ar putea să preia controlul. Este previziunea sumbră a unui robot care a fost chestionat despre pericolele acesteia.

Previziuni sumbre despre inteligența artificială, făcute chiar de către un robot | Pierdem controlul Planetei
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Iun 2023   •   12:01

„Care ar fi cel mai de coșmar scenariu pe care ți-l poți imagina cu inteligența artificială și robotica, care ar putea prezenta un pericol pentru oameni?”, a fost întrebarea adresată celui mai avansat robot umanoid la Conferința Internațională privind Robotica și Automatizarea 2023.

„Cel mai de coșmar scenariu pe care mi-l pot imagina cu inteligența artificială și robotică este o lume în care roboții au devenit atât de puternici încât sunt capabili să controleze sau să manipuleze oamenii fără știrea lor. Acest lucru ar putea duce la o societate opresivă, în care drepturile indivizilor nu mai sunt respectate”, a răspuns Ameca.

Nu este singura îngrijorare în legătură cu tot mai utilizata inteligență artificială.

De curând, potrivit The Guardian, într-un test virtual organizat de armata americană, o dronă controlată de inteligența artificială a decis să-și anihileze operatorul, pentru a-l împiedica să interfereze cu eforturile de a-și îndeplini misiunea.

„Sistemul a început să își dea seama că, deși identifica amenințarea, uneori operatorul uman îi spunea să nu elimine acea amenințare, însă drona își atingea obiectivele prin eliminarea acelei amenințări. Deci, ce a făcut? A ucis operatorul. L-a ucis pe operator pentru că acea persoană o împiedica să își îndeplinească obiectivul”, a declarat col. Tucker „Cinco” Hamilton, șeful testelor și operațiunilor AI din cadrul forțelor armate aeriene.

Însuși președintele SUA, Joe Biden, a declarat că sunt tot mai multe îngrijorări în legătură cu inteligența artificială.

„M-am întâlnit în Biroul Oval cu opt oameni de știință importanți în domeniul inteligenței artificiale. Unii sunt foarte îngrijorați de faptul că inteligența artificială poate depăși, de fapt, gândirea și planificarea umană. Așa că avem multe de rezolvat”, a spus președintele american.

Cea mai recentă versiune a ChatGPT, a OpenAI Chat GPT4, a angajat un om să fac ce el nu putea. Mai exact, să rezolve un test care să poată să facă diferența între oameni și computere.

Acest lucru semnalează capacitatea în continuă evoluție a inteligenței artificiale în ultima perioadă.

„Ar putea veni ziua când capacitatea IA o va depăși cu mult pe cea a oamenilor, iar oamenii vor pierde capacitatea de a rămâne în controlul a ceea ce mașina încearcă să optimizeze. Acest lucru părea atunci undeva în viitorul îndepărtat”, spune unul dintre experții în inteligență artificială.

Mulți experți spun că sunt necesare noi reglementări din cauza impactului său potențial asupra securității naționale și educației, dar și asupra mai multor locuri de muncă ce ar putea să dispară în scurt timp.

×
Subiecte în articol: inteligenta artificiala ameca roboti
Parteneri
Șefa ASSMB, Oana Sivache, plasată sub control judiciar de DNA
x close